Δημήτρης Μαλλάς

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 5η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας – Patras IQ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» από τις 27 έως και τις 29 Απριλίου 2018.

Για τρείς ημέρες 80 εκθέτες παρουσίασαν την εξαιρετική δουλειά τους, τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονείται στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν στην φετινή διοργάνωση τα συνεργατικά περίπτερα (ερευνητικά εργαστήρια και νεοφυείς επιχειρήσεις) τα οποία παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η προσέλευση των επισκεπτών που ξεπέρασαν τις 5.500, κατέδειξε πως η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα στις εκδηλώσεις συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες, σημαντικοί συντελεστές υποστήριξης της καινοτόμας επιχειρηματικότητας καθώς και ο πολιτικός κόσμος.

O Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης και παρέθεσε ομιλία στην εναρκτήρια εκδήλωση την Παρασκευή 27 Απριλίου. Την Κυριακή 29 Απριλίου, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων της Έκθεσης Patras IQ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δεν έλειψε και η συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Απριλίου,  με ομιλία του  γενικού γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Ευστράτιου Ζαφείρη.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η επίσκεψη στην Έκθεση των μελών και του Προέδρου του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) το πρωί της Παρασκευής όπου και ξεναγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης και συνομίλησαν με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Patras IQ αλλά και με τους εκθέτες.

Στην κεντρική εκδήλωση του Πανεπιστήμιο Πατρών το Σάββατο 28 Απριλίου με θέμα «Από την ιδέα και το εργαστήριο στο καινοτόμο προϊόν» παρουσιάστηκαν τόσο οι δυνατότητες χρηματοδότησης (Equifund, Uni. Fund, Big Pi, Metavallon,  NBG Businnes Seeds κ.λπ.) και οι δράσεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων (Corallia, ΕΠΙ.νοώ, Orange Grove, In4Capital κ.λπ.) όσο και οι ανάγκες των φοιτητών για την στήριξη των επιχειρηματικών τους βημάτων. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς. Ομιλίες παρέθεσαν η κ. Κατερίνα Πραματάρη και οι κ.κ. Βασίλης Μακιός, Αρίστος Δοξιάδης, Γιώργος Καραντώνης, Σπύρος Αρσένης, Ευάγγελος Σιώκας, Δημήτριος Φωτιάδης, Βασίλης Μπουργανός, Γιάννης Καννελόπουλος, Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Νάσος Κοσκινάς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Tην φετινή χρονιά μας τίμησε με την παρουσία του ο Καθ. Pavol Šajgalík, Πρόεδρος της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος την ίδια ημέρα πραγματοποίησε ομιλία καθώς και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας κα Iveta Hricova.  Ιδιαίτερη τιμή μας έκανε με την παρουσία της η κα. Karina Sotnik -Director, Business Incubation and Accelerator Programs του οργανισμού City Science Center της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΠ. Η ομιλία της αφορούσε την καινοτομία, τις startups και την αμερικανική αγορά.

Την Κυριακή 29/4 φιλοξενήθηκαν δύο μεγάλα pitching events, με διαγωνιζόμενες φοιτητικές ομάδες. Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Hult Prize GREECE, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός φοιτητών από το 2010, όπου ο φετινός τελικός εθνικός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Patras IQ. Ο δεύτερος διαγωνισμός ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα διάρκειας 2 μηνών, πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών και του οργανισμού POS4work που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας των φοιτητών και την υποστήριξη εκείνων που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω της επιχειρηματική τους ιδέα. Τα πιο ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν στην εκδήλωση της Κυριακής.

Εκτός από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ινστιτούτα της Δ. Ελλάδας, στην έκθεση έλαβαν μέρος Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από όλη τη χώρα, καινοτόμες επιχειρήσεις / τεχνοβλαστοί, νεοφυείς επιχειρήσεις και εκπρόσωποι φορέων καινοτομίας.

Την ευθύνη της οργάνωσης, είχε επιτροπή στελεχών από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην προγραμματική σύμβαση, με την συγκινητική βοήθεια 100 εθελοντών-φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ