Η Ελλάδα έχει καταθέσει το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von Der Leyen αφού έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε στις άλλες κυβερνήσεις να “συμβουλευτούν” το 200 σελίδων Ελληνικό Σχέδιο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι επενδύσεις που αντιστοιχούν στο 3,3% του ΑΕΠ (περίπου 5,5 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτηθούν φέτος μόνο από τις προκαταβολές του Recovery and Resilience Facility RRF.

H πρόεδρος της Κομισιόν Ursula Von der Leyen

Η Κυβέρνηση προσδοκά την πρώτη προκαταβολή 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αμέσως μετά την έγκριση του εθνικού της σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν, έπειτα από την έγκριση του κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ των κρατών-μελών, με προβλεπόμενη είσπραξη 16,24 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις του Recovery and Resilience Facility RRF.

Συνολικά, το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει 672,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι επιχορηγήσεις θα είναι 312,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η Ελλάδα θα πάρει τα 16,24 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να δεσμεύεται το 2021 και 2022.

  • Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον πίνακα, θα είναι από τις πλέον ευνοημένες, αφού προηγούνται μόνο μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία

Το “βαρίδι” των κόκκινων δανείων

Ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις προκειμένου να καλυφθούν από το νέο κύμα αύξησης των κόκκινων δανείων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο τα έκτακτα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, να αποσυρθούν σταδιακά όταν εξομαλυνθεί υγειονομικά η κατάσταση.

Ο διοικητής της ΤτΕ απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων θεσμικών φορέων που συμμετείχαν στο διαδικτυακό διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΚΤ για την επανεξέταση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τόσο η νομισματική πολιτική όσο και η λειτουργία ολόκληρης της ευρωζώνης θα είναι πολύ πιο ευέλικτη μετά το πέρας της πανδημίας. Όπως είπε ήδη σε επίπεδο Eurogroup έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την αντικατάσταση του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο θα είναι πολύ πιο ευέλικτο από το υφιστάμενο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ