Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης γύρω από την εν εξελίξει ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα χαρακτηριστικά του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τους φορείς παροχής συμπληρωματικής ασφάλισης απασχόλησε το Panel 1, “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, Κεφαλαιοποίηση και Φορείς Παροχής Συμπληρωματικής Ασφάλισης” του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, παρουσία κορυφαίων ομιλητών, με συντονιστή τον κ. Σταύρο Θωμαδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Παγκόσμιου Συμβουλίου Προτύπων Δεοντολογίας του Διεθνούς Ελεγκτικού & Λογιστικού Επαγγέλματος. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Πάνος Τσακλόγλου Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων & Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α., π. Υπουργός, Χαράλαμπος Φύτρος, FHAS, CFA, PhD, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., Αναλογιστής & Χρημ/κός Αναλυτής, ΤΕΑ Johnson & Johnson

Ο κ. Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι βασική κατευθυντήρια γραμμή αποτελεί η εξασφάλιση διασποράς του ασφαλιστικού κινδύνου, κάτι που δεν διασφαλίζει το υπάρχον διανεμητικό σύστημα. «Με την μεταρρύθμιση που επιχειρούμε με την είσοδο και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, θα προστατευθεί το ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα θα κατευθυνθούν επενδύσεις προς την εγχώρια οικονομία. Θα εξασφαλίσουμε υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον με αυτό το σύστημα», επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου ταμείου θα περιλαμβάνουν όλες τις καλές πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης, ελαχιστοποίηση κόστους διαχείρισης, μέγιστη δυνατή διαφάνεια, αυστηρό εποπτικό πλαίσιο από ανεξάρτητη αρχή.

O κ. Ιωάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η η οικονομική επάρκεια μετά την συνταξιοδότηση δεν μπορεί να προέρχεται μόνο από μια πηγή. Όσον αφορά τα οφέλη της μεταρρύθμισης, ανέφερε ότι αυξάνει τους μετα-εργασιακούς πόρους του εργατικού δυναμικού. Ο ίδιος επεσήμανε ότι βασικός ρόλος των ταμείων είναι να λειτουργούν ως θεματοφύλακας των υποσχέσεων του εργοδότη προς τους εργαζομένους υπό την προυπόθεση ότι τα χρήματά τους τυγχάνουν σωστής διαχείρισης. 

Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης εκτίμησε ότι είναι σκόπιμη η εισαγωγή ενός συστήματός κεφαλαιοποίησης για ένα μέρος του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της υπερβολικής ασφαλιστικής επιβάρυνσης, τονίζοντας ότι τα πιο επιτυχημένα ασφαλιστικά  συστήματα στον κόσμο είναι αυτά που πέτυχαν να συνδυάσουν διανεμητικά με κεφαλαιοποιτικά συστήματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι απαιτείται καταπολέμηση της καλπάζουσας γήρανσης, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, της defacto ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας ότι η επιβάρυνση του κόστους εργασίας οδηγεί σε αδήλωτη εργασία και απουσία ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Νικόλαος Βέττας υπογράμμισε πως υπάρχει σήμερα η ευκαιρία να περάσουμε σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα μοιράζει τον κίνδυνο. Ειδικότερα διευκρίνισε ότι ένα μέρος του συστήματος θα γίνει σταδιακά κεφαλαιοποητικό και θα αντιστοιχεί στο ποσοστό που καταλαμβάνουν οι επικουρικές συντάξεις και συγκεκριμένα στο 1/5. Ανέφερε επίσης ότι τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα αν δεν ενταχθούν σε αυτό μόνο οι νεοασφαλισμενοι, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Ιδιαίτερα σημαντική εκτίμησε ότι είναι η σύσταση συστήματος εποπτείας μαζί με την εισαγωγή του νέου συστήματος. 

 Ο κ. Χαράλαμπος Φύτρος αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα στα οποία δίνει έμφαση η ΕΛΕΤΕΑ. «Μείζον θέμα για τα ταμεία δεν είναι η κεφαλαιοποίηση αυτή καθαυτή, αλλά η πολύπλευρη ανάπτυξή τους», επεσήμανε.  Όπως ο ίδιος ανάφερε, υπάρχει λειτουργικός κίνδυνος αν δούμε μονόπλευρα και μόνο κεφαλαιοποιητικά την σύσταση και ίδρυση των ΤΕΑ, ενώ πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των ταμείων από την εκάστοτε επιχειρηματική οντότητα που τα δημιουργεί. «Θεωρούμε ότι χρειάζονται δράσεις που να επιτρέπουν συνέργειες του δεύτερου πυλώνα με τον πρώτο πυλώνα ασφάλισης», ανέφερε.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την Ευγενική Υποστήριξη του European Association of Paritarian Institutions – AEIP.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/#schedule.

Ο χρησμός του Νομπελίστα, σερ. Χρ. Πισσαρίδη στο OCIN21 για τον ρόλο του κράτους στο αναπτυξιακό σχέδιο

Γιώργος Ζαββός, Υφ. Οικονομικών: Τα ΤΕΑ διαχειρίζονται επενδύσεις με μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Τρεις οι προκλήσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ