Mια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο τρίτο Πάνελ  του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα και συνεχίζεται αύριο με σπουδαίους ομιλητές και παρουσιάσεις.

Στο Panel ΙΙΙ: «Εξελίξεις, Συγκυρία και Αναπτυξιακές Προοπτικές του 2ου Ασφαλιστικού Πυλώνα», o  Καπετάν Παναγιώτης N. Τσάκος, Ιδρυτής, Τsakos Group of Companies, ανέφερε ότι “οι άνθρωποί μας είναι η κινητήριος δύναμη και το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο. Είμαστε εδώ να τους φροντίσουμε και να φροντίσουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να έρθουν στην θάλασσα”. Όπως ο ίδιος ανέφερε, το ΤΕΑ της εταιρείας, μπορεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους να γίνουν ναυτικοί, γιατί η ελληνική ναυτιλία παρέχει πολλές εργασιακές ευκαιρίες. Όπως επεσήμανε και ο κ. Νίκος Τσάκος, υπάρχει μεγάλη αποδοχή τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους αλλοδαπούς ναυτικούς που απασχολούν, ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να λυθούν τα θέματα που αφορούν το συνάλλαγμα για τους αλλοδαπούς.

Ο κ. Γεώργιος Γεωργόπουλος, Executive General Manager, Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε ότι το ΤΕΑ του ομίλου Πειραιώς είναι από τα πιο «φρέσκα» ΤΕΑ στην αγορά, καθώς λειτουργεί από τον Νοέμβριο, αντικαθιστώντας έναν αριθμό πολλών προγραμμάτων ασφάλισης που υπήρχαν στις τράπεζες που απορροφήθηκαν. Όπως ο ίδιος ανέφερε, «έτυχε μεγάλης αποδοχής από το προσωπικό. Η τράπεζα συνεισφέρει το 2% του μικτού μνιαίου μισθού και ο εργαζόμενος μπορεί να συνεισφέρει μέχρι 20% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του».  Επεσήμανε επίσης, ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση στην λειτουργία τους είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στην λογική της μακροχρόνιας αποταμίευσης. Χρειάζεται εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να μην δημιουργείται ανασφάλεια. Επίσης πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μέσα σε ένα ΤΕΑ, διαφορετικών επενδυτικών προσεγγίσεων».

Ο κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Accenture, ανέφερε ότι ξεκίνησαν την λειτουργία του ΤΕΑ το 2017, διαπιστώνοντας τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στους εργαζόμενους. «Η πρώτη πρόκληση ήταν να εξηγήσουμε στα στελέχη μας πώς λειτουργεί και η δεύτερη πρόκληση αφορά την διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης». Επεσήμανε δε, ότι είναι τεράστιο το όφελος για τους εργαζόμενους σωρευτικά και έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθούν online.

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέφερε ότι «δημιουργήσαμε το ΤΕΑ γιατί θέλαμε να δούμε πώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο και να διαπιστώσουμε τις δυνατότητές του. «Τα ΤΕΑ είναι το μεγαλύτερο πρακτικό εργαλείο που μπορούμε να βρούμε», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «κατά κύριο λόγο το Νο1 θέμα είναι πώς θα πειστεί ο κόσμος για την αξία αυτής της παροχής». Επίσης, πρότεινε να υπάρχουν εναλλακτικά επενδυτικά σχήματα, γιατί πρέπει να πειστούν οι νέοι. Δεύτερο βασικό θέμα αποτελεί η μεταφερσιμότητα, και ακολούθως ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας – εποπτείας.

Ο κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Interlife A.A.E.Γ.Α., ανέφερε ότι η ίδρυση του ταμείου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου θεσμού λειτουργίας της εταιρείας και σε αυτό συμμετέχουν εργαζόμενοι και διαμεσολαβητές. Η εταιρεία καταβάλλει ποσοστό του μισθού των εργαζομένων και οι διαμεσολαβητές ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου.  «H ανταπόκριση ήταν γύρω στο 50%-60% μετά από πολλή ενημέρωση, γιατί στην Ελλάδα επικρατεί ανυπαρξία ασφαλιστικής συνείδησης», τόνισε ο κ. Βοτσαρίδης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ