Περιθώριο 3+3 μηνών φαίνεται να δίνουν οι θεσμοί στην ελληνική πλευρά, όσον αφορά στην προστασία δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Το οικονομικό επιτελείο- μετά από δύο κύκλους, σχετικά σύντομων, επαφών- εξασφάλισε ένα επιπλέον τρίμηνο γενικής αναστολής του συγκεκριμένου κινδύνου και ένα δεύτερο που θα καλύπτει- υπό προϋποθέσεις- ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών.

Εύλογη η προσπάθεια της Αθήνας για παράταση της προστασίας, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας, οικονομίας είναι στα όρια τους υπό το βάρος και ενός τρίτου “κύματος” της πανδημίας λόγω Covid-19.

Απρόσμενη ωστόσο η στήριξη από την πλευρά των δανειστών, που με-σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες- συναίνεσαν στην πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Βλέπετε οι πιέσεις, που ασκούνται σε διάφορες κατηγορίες δανειοληπτών σε όλες ανεξαιρέτως της αγορές χωρών της ευρωζώνης έχουν ως κοινό παρονομαστή την αβεβαιότητα που γεννά η διάρκεια, ισχύς της πανδημίας.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά, πως ναι μεν έχουν δεσμευθεί για την ενεργοποίηση του “πτωχευτικού” από την 1η Ιουνίου πλην όμως και αυτό τελεί υπό την αίρεση της εξέλιξης της κατάστασης στο “υγειονομικό μέτωπο”.  Αλλωστε με την λογική “βλέποντας και κάνοντας” προχωρά εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με το μήνα όλο το ευρωσύστημα.

Ωστόσο η σύμπλευση της Φρανκφούρτης με την Αθήνα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εγχώριο banking, περισσότερο δε στα funds και τους servicers που έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων με το-σχεδόν- 40% των καλύψεων να εδράζεται στην “στεγαστική πίστη”. Εχοντας αποκτήσει από τις τράπεζες τα portfolios “κόκκινων δανείων” στο 12% της αξίας (κατά μέσο όρο) οι νέοι κάτοχοι δεκάδων χιλιάδων στεγαστικών δανείων, υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, εγγυήσεις σε διαμερίσματα, κτήρια μέχρι εγκαταστάσεις και ολόκληρα συμπλέγματα τα funds προσέβλεπαν στην εκκίνηση των πλειστηριασμών προκειμένου να αρχίσουν να εγγράφουν επιστροφή μέρους του κόστους (αρχικά) και υπεραξιών (σε επόμενη φάση στο πρώτο 6μηνο του 2021).

Το τελευταίο, σχεδόν, μηδενίζεται και αυτό που μπαίνει-ήδη- σε διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο μερικών πλειστηριασμών υπό προυποθέσεις και βάσει περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, του επαγγελματία. Ενδεχόμενο πιθανό, από την στιγμή που και οι servicers έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία ενεργητικού. Ομως πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό (δεν ξεπερνά το 20%) και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα των funds, που έχουν δεσμευθεί για διψήφια έσοδα/κερδοφορία το 2021.

  Η κυβερνητική πλευρά επικαλείται και προς τους νέους κατόχους ακριβώς το ίδιο επιχείρημα, που πρόβαλε στους δανειστές και έγινε αποδεκτό, αυτό του “παγώματος” της αγοράς, της μείωσης των ενοικιοστασίων, της υποτίμησης των αντικειμενικών αξιών σε πολλές νευραλγικές περιοχές ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον πρόβλημα για την αγορά η δραματική πτώση στις επενδύσεις σε ακίνητα, που μετά το μείον 41% (στο 9μηνο του 2020) διευρύνθηκε και λόγω της κατάρρευσης του προγράμματος Golden Visa. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι εισροές κεφαλαίων στην κτηματαγορά μειώθηκαν στα 592 εκατ. (από 1,03 δισ.) ενώ αρνητική τάση έχουν οι βασικοί σχετικοί δείκτες με τη “μέτρηση” του Global Property Guide.

Αυτό συνιστά μία από τις αρκετές πτυχές του παζλ της αγοράς, που αντανακλαστικά “χτυπά” και το τραπεζικό σύστημα. Πρακτικά το ενδεχόμενο να πυροδοτηθεί ντόμινο πλειστηριασμών/αντιδράσεων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο κατάρρευσης των τιμών δίνει ένα ισχυρό επιχείρημα στο οικονομικό επιτελείο να εξασφαλίσει αυτή την παράταση των (κατ’ αρχήν) 3 μηνών συν άλλους 3 ευελπιστώντας πως στο μεσοδιάστημα θα έχει αρχίσει να διαφαίνεται βελτίωση της κατάστασης και αλλαγή του οικονομικού κλίματος.

Ενας από τους κλάδους προπομπούς είναι αυτός της αγοράς ακινήτων και δη των άμεσων εισροών από το εξωτερικό.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 09/02/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ