Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin21), το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Στην ζώνη των πρωινών ομιλιών της δεύτερης ημέρα, ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ & Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) αναφέρθηκε στην Επαγγελματική Διαχείριση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας πως η πανδημία έχει επιταχύνει τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας και σε επίπεδο λειτουργίας των αγορών. «Σε τέτοιες περιόδους είναι η ευκαιρία να να ρυθμίσουμε εκκρεμή θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι επιβάλλονται άμεσα αλλαγές στην αποταμίευση και στην εκπαίδευση, ενώ επεσήμανε την σπουδαιότητα της επαγγελματικής διαχείρισης, αναφέροντας ότι πάνω από το 70% των ΤΕΑ στην Ευρώπη, αναθέτει την διαχείριση τους σε επαγγελματίες διαχειριστές.

Με κύρια λέξη την «Ευημερία», ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης, Συνιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ., ALPHA TRUST προχώρησε στη συνέχεια σε σύγκριση των δεδομένων δυο φαινομενικά παρόμοιων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Δανία, οι οποίες ωστόσο στην πραγματικότητα έχουν τεράστιες διαφορές σε οικονομικά δεδομένα και στην ευημερία και ευτυχία των πολιτών. Η Δανία παρουσιάζει πολύ υψηλότερες θέσεις σε όλους τους βασικούς δείκτες (υγεία, εκπαίδευση, ανεργία, βιώσιμη ανάπτυξη κλπ). Στην Δανία τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται σε 219,7% και στην Ελλάδα σε 0,8%.

Κλείνοντας την ζώνη των ομιλιών, ο κ. Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Επιστημονικός Διευθυντής, Interamerican Research Center & Πρόεδρος, Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού μίλησε για διεθνείς επενδυτικές στρατηγικές και ανέφερε ότι «η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό θέμα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους ότι θα ζήσουν πολλά χρόνια και να κοιτάξουν την οικονομική τους ευημερία. Η επαγγελματική ασφάλιση συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή». Όπως επισήμανε, το 2019 στη χώρα μας περίπου 19 δις. κατευθύνθηκαν στον τζόγο, όταν την ίδια στιγμή το άθροισμα των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν σε 1,3 δις. Ο ίδιος, ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά της ενεργητικής και παθητικής διαχείρισης, αναφέροντας ότι τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν φθάσει σήμερα τα 54,9 τρις.δολ., καθώς υπάρχουν περισσότερα από 122.000 αμοιβαία κεφάλαια.

Στις σημαντικές συζητήσεις της ημέρας, στο Panel ΙV με θέμα «Αποτελέσματα Επενδυτικής Διαχείρισης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Μελλοντικές Προοπτικές» που συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP, ο κ. Κρις Αίσωπος, Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA TRUST & Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), έκανε αναφορά στην ανοδική τάση των επαγγελματικών ταμείων αναφέροντας οτι από το 2006 που ιδρύθηκε το ΕΤΑΟΠ και μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 20 επαγγελματικά ταμεία. Στην Ελλάδα βέβαια, όπως επεσήμανε, αντιστοιχούν στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος βρίσκεται στο 25%. Στην Ελλάδα στα ΤΕΑ συμμετέχουν 200 χιλ. άνθρωποι, γεγονός που αποδεικνύει ότι χρειάζεται εξοικείωση με τον θεσμό. Ο ίδιος εκτιμά ότι η συγκυρία μπροστά μας είναι πολύ ευνοϊκή, καθώς έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να υπάρχει επαγγελματισμός και αξιοπιστία.

Η κ. Ελένη Κορίτσα, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, ανέφερε ότι η επαγγελματική διαχείριση είναι ικανή να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα αποδόσεων, με στρατηγική κατανομή επενδύσεων, που μπορεί να αποδώσει ακόμα και σε εποχές αρνητικών επιτοκίων. «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ χαμηλότερη κατανομή σε μετοχές και πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των μετοχών, όπως και να δούμε την συμμετοχή των ΤΕΑ σε ΣΔΙΤ», επεσήμανε.

Ο κ. Ηρακλής Μπαμπλέκος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, σημείωσε ότι η αυξημένη ρευστότητα σε σχέση με την μεγάλη μόχλευση που επικρατεί, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά. «Αυτά τα φαινόμενα είναι γνώριμα σ’ εμάς από την εποχή του 1999 και είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν. Η επαγγελματική διαχείριση έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης και επομένως ασφάλειας», τόνισε. «Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να ποσοτικοποιούνται και να εξετάζονται με βάση τους σκοπούς και στόχους ανάπτυξης του κάθε ταμείου. Θα αναγκαστούμε να μετακινηθούμε και σε άλλες μορφές επενδύσεων πέρα των παραδοσιακών», κατέληξε.

Ο κ. Θωμάς Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρωπαϊκή Πίστη Asset Management ΑΕΔΑΚ, ανέφερε ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν να προσφέρουν πιο σωστή επενδυτική πολιτική, εξασφαλίζοντας στρατηγική συμμετοχή και ασφάλεια. «Μπορούμε με την ικανότητά μας να βοηθήσουμε πιο ορθά τα ταμεία να διαχειριστούν τα αποθεματικά τους και να συμβάλλουμε στην επίτευξη καλύτερων αποδόσεων», τόνισε.

Ο κ. Αναστάσιος Σεπετής, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με εξειδίκευση στα χρηματοοικονομικά της αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, σημείωσε ότι η «η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης πρέπει να βρίσκεται στο συνταξιοδοτικό προφίλ κάθε επιχείρησης, καθώς υπάρχουν κοινοί στόχοι μεταξύ ταμείων και αειφόρου ανάπτυξης». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι ESG παράγοντες υπάρχουν παντού, οριζόντια πλέον. Σήμερα, απ’ όλες τις πλευρές επενδύονται τρισεκατομμύρια σε εταιρείες που εκπληρώνουν αυτά τα κριτήρια, σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα στην πράξη έχουν γίνει ελάχιστα ακόμα, γιατί δεν έχει περάσει επαρκώς στους χρηματοοικονομικούς φορείς η σπουδαιότητα της επένδυσης σε αυτές τις εταιρείες».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ι.Ε.ΣΠ.-Τ.Ε.Α. βρέθηκε στο επίκεντρο του Panel V με θέμα «Νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ι.Ε.ΣΠ.-Τ.Ε.Α. και ανάγκη οργανωτικής ενίσχυσης του μηχανισμού εποπτείας του 2ου πυλώνα» και συντονιστή της συζήτησης τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Ομιλητές τους  κ. Aπόστολο Δούμα, Managing Director της Prudential Informatics, την Δρ Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον κ. Γιώργο Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της AON Solutions Greece, την κ. Μαρία Μαργαριτσανάκη, Στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Δικηγόρο και την κ. Σταματία Σπανοπούλου, Εκτελεστικό Μέλος Συμβουλίου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά, σε μια ενδελεχώς τεχνική συζήτηση, στις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΙΕΣΠ-ΤΕΑ και στην αναγκαιότητα ενός νέου, ενισχυμένου και ενδεχομένως ενιαίου μηχανισμού εποπτείας του 2ου πυλώνα ασφάλισης.

Στην τελευταία συζήτηση της ημέρας, στο Panel VΙ  με θέμα «Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης και Συμπληρωματικές Παροχές Υγείας. Συμπράξεις 2ου & 3ου Πυλώνα Ασφάλισης. Ανάπτυξη θεσμού Επαγγελματικής Ασφάλισης», και συντονιστή τον κ. Χρήστο Κώνστα, Δημοσιογράφο, Head of Content, ethosMEDIA, ο  κ. Γεώργιος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε ότι με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η πολιτεία, επετεύχθη η βιωσιμότητα του συστήματος χωρίς ωστόσο να διασφαλιστούν οι παροχές. «Η συμπληρωματική ασφάλιση είναι πλέον αναγκαία. Στη χώρα μας το επίπεδο διείσδυσης της συμπληρωματικής ασφάλισης είναι πολύ χαμηλό, αλλά ο 2ος πυλώνας δείχνει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη την τελευταία πενταετία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, προωθεί την δημιουργία ΤΕΑ, προκειμένου οι γιατροί να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλό επίπεδο συνταξιοδότησης. Όπως τόνισε, υπάρχει ήδη πολύ θετική ανταπόκριση.

Ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Mega Brokers AE, ανέφερε ότι ο 2ος πυλώνας είναι μία πραγματικότητα και μια διέξοδος για το κράτος και τους πολίτες. «Πρέπει να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές συνταξιοδοτικό μέλλον. Σαν χώρα είμαστε πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα. Πρέπει να τρέξουμε τα πράγματα πιο γρήγορα», επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ανακοινώνοντας ότι προετοιμάζεται ήδη ΤΕΑ για τους διαμεσολαβητές.  Όπως ο ίδιος τόνισε, «Δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ 2ου και 3ου πυλώνα. Η κρίση της πανδημίας, κατέδειξε την ανάγκη της σύμπραξης, γιατί μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στο καλύτερο δυνατό κόστος. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ο κ. Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ευρωκλινικής, ανέφερε ότι «έχουμε πάνω πλέον από 2 χρόνια εμπειρίας απόλυτης επιτυχίας λειτουργίας ενός ταμείου, που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες με πολύ χαμηλότερο κόστος. Με υποπολλαπλάσιο κόστος για τον ασφαλισμένο». Και συνέχισε: «εξετάζουμε τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό για να τις υιοθετήσουμε. Πρέπει να υπάρξει ένας ξεκάθαρος υγειονομικός χάρτης, ώστε να μην υπάρχουν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις στην αγορά. Είναι γεγονός ότι σήμερα πλέον η πρωτοβάθμια περίθαλψη καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Νικόλαος Χαλκιόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, αναφέρθηκε στην συνεργασία με το ΤΕΑ του ΥΠΟΙΚ, η οποία αποτελεί μία σύμπραξη με βάση την ανταλλαγή υπηρεσιών και παροχών. Σε σχέση με το σημερινό κόστος υπηρεσιών υγείας, ο ίδιος ανέφερε ότι «ο ΦΠΑ ταλανίζει τον τομέα της υγείας με τα κόστη νοσηλείας. Παρέχοντας ισόβια προϊόντα, όταν τα πωλούσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ΦΠΑ σε αυτές τις υπηρεσίες. Αυτό σήμερα έχει επιβαρύνει σοβαρά το όλο σύστημα. Εάν μπορέσουμε να το διαχειριστούμε λογικά, το θέμα του κόστους θα ξεφουσκώσει».

Ο κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης, Αναλογιστής & Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΤΕΑ-ΕΛΤΑ), ανέφερε ότι «το δικό μας ταμείο πέραν από τις παροχές υγείας προσφέρει και συνταξιοδοτική παροχή. Ήταν μάλιστα πολύ χρήσιμο που καλύφθηκε η ασφάλιση ζωής και ατυχήματος, γιατί στο επάγγελμα των ταχυδρομικών υπάρχουν πολλά ατυχήματα και εγκληματικές ενέργειες. Το ταμείο μας στον τομέα υγείας, κινείται κυρίως με επιδοματικό τρόπο, κυρίως για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας».

Ο κ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α & Πρόεδρος ΔΣ Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ),  ανέφερε ότι το ΤΕΑ του Υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας καλύψει σήμερα περισσότερες από 10.000 οικογένειες. Σημείωσε ότι το ταμείο έχει την δυνατότητα κάλυψης όλων των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή ένα δυνητικό κοινό 600.000 ανθρώπων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους ομιλητές και τους Χορηγούς του φετινού συνεδρίου μπορείτε να βρείτε την επίσημη ιστοσελίδα του https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/, καθώς επίσης και στα κανάλια της ethosEVENTS σε Facebook, LinkedIn και YouTube.

2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, 11-12 Φεβρουαρίου 2021, LiveOn Digital Event

Για περισσότερες πληροφορίες:

κος Γιάννης Τριανταφύλλου, Διευθυντής MarketingethosGROUP, τηλ. 6937252420,

email: triantafyllou.y@ethosmedia.eu

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ