Δημήτρης Μαλλάς

Τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο του Digital Economy Forum που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε 7 κρίσιμες -όπως τις χαρακτήρισε- παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι το ζητούμενο δεν είναι να ανακοινώνονται παρεμβάσεις αλλά θα πρέπει να υλοποιούνται.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

1) η δημιουργία μίας δομής παρά τω πρωθυπουργώ για τον συντονισμό των έργων που αξιοποιούν τις ψηφιακής τεχνολογίες

2) προώθηση δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων σε όλη τη χώρα

3) επένδυση στην οικονομία των δεδομένων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ανοικτά δεδομένα

4) δημιουργία ενός ευρύ πργραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την εισαγωγή μαθήματος προγραμματισμού στο σχολείο

5) υλοποίησης ενός προγράμματος πραγματικού ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση έργων όπως είναι οι ψηφιακές ταυτότητες, η δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος για την έναρξη επιχειρήσεων, η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για το χώρο της δικαιοσύνης, η υλοποίηση ενιαίου εισιτηρίου τουριστικών χώρων, η αναβάθμιση του Ερμής, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού οργανογράμματος για την ψηφιακή διοίκηση

6) ευέλικτη υλοποίηση έργων

7) παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις που επενδύσουν στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της δημιουργίας ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, ένα σταθερό και αμετάβλητο φορολογικό σύστημα με λιγότερες εργασιακές εισφορές καθώς και μακροοικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι στη δική του διακυβέρνηση θα προχωρήσουν αποφασιστικά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως την πιο μεγάλη ευκαιρία ριζικού μετασχηματισμού της κοινωνίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό περιλαμβάνει και την εκπαίδευση. «Η πιο σημαντική εκπαιδευτική παράμετρος της ψηφιακής εποχής είναι η δια βίου μάθηση ειδικά σε μια αγορά εργασίας όπως η ελληνική. Σήμερα άλλωστε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «είναι καλύτερο να γίνει κανείς προγραμματιστής από το να περιμένει δέκα χρόνια για να διοριστεί καθηγητής».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ίσως είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, και προσέθεσε ότι στόχος του είναι να οικοδομήσει ένα νέο κράτος με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι «είναι προκλητικό να τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και να κόβει τις συντάξεις και να μην προωθεί πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε ουκ ολίγες φορές πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών. «Η σημερινή κυβέρνηση είναι μόνο λόγια, αλλά στα έργα παίρνει μηδέν. Τουλάχιστον στην Γη, στο διάστημα δεν ξέρω…» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα με υπονοούμενα για την υπόθεση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Σημείωσε δε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις για πολλά έργα και πρακτικά όσα υλοποιούνται αφορούν έργα που ξεκίνησαν από προηγούμενες κυβερνήσεις όπου και εκεί υπάρχει σημαντική καθυστέρηση. «Το Σύζευξις ΙΙ προχωρά μόνο ένα μέρος του, η ψηφιακή υπογραφή παίρνει διαρκώς παρατάσεις, ενώ πολλές ψηφιακές υπηρεσίες υπολειτουργούν» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ