Δημήτρης Μαλλάς

Στα έργα και τις δράσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κλείσιμο του Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ).

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία από την υλοποίηση νέων ψηφιακών υποδομών. Από πλευράς έργων, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν σε 4 νέα έργα που έχουν ήδη βγει σε διαβούλευση και αναμένεται να έχουν ανάδοχο εντός του έτους:

– Δημιουργία κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών, μέσω της οποίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία και θα ενισχυθεί η διαφάνεια. Η χρηματοδότηση ανέρχεται στα 22,5 εκατ. ευρώ. Η ετήσια εξοικονόμηση εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ.

– Το έργο της ευφυούς γεωργίας για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση κόστους για τον αγρότη και τη βελτίωση του αγροτικού προϊόντος. Η χρηματοδότηση φθάνει στα 33,5 εκατ. ευρώ.

– Το έργο για την ενσωμάτωση barcode στα έντυπα με στόχο τον έλεγχο των κυκλοφοριών.

– Υλοποίηση του VAR στα ελληνικά γήπεδα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το 2018 θα υπάρξουν δύο ακόμη έργα όπως είναι το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο για την αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών (web services) και την κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, με παροχή δωρεάν 130.000 ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς καθώς και το έργο για υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα, με ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα ελληνικά δικαστήρια και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων μέσα από έξυπνες συσκευές.

«Με την υλοποίηση των έργων αυτών θα γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι όλες οι συνδιαλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος θα γίνονται από μία πύλη, απλά και γρήγορα, από το σπίτι ή το γραφείο τους μέσω κινητού ή tablet.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη σε δράσεις χρηματοδότησης όπως είναι το πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (ΕΔΚ)» και το Equifund, τα συνολικά κεφάλαια για το οποίο ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ανέφερε ότι πρόκειται να προκηρυχθούν δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ, ήτοι οι Θεματικές συστάδες Καινοτομίας (clusters) και τα Κέντρα  Ικανοτήτων για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας μέσω συμπράξεων ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με καινοτόμες επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Επτά ψηφιακές παρεμβάσεις ετοιμάζει η ΝΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ