του Γιώργου Ζαββού

Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμισμένο, δυνατό, ικανό να μπορέσει να μεταφέρει τους τεράστιους πόρους, που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτό, το μεγάλο ραντεβού αυτής της περιόδου, που έχουμε στο μυαλό μας.

Το ραντεβού, δηλαδή, για μια τεράστια μεταρρύθμιση, μετασχηματισμό και του παραγωγικού δυναμικού και του τραπεζικού συστήματος. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να πιάσουμε, τελικά, έπειτα από 40 χρόνια, τους μέσους κοινοτικούς όρους και να δει και αυτός ο λαός μια καλύτερη μέρα. Είναι αυτό το ραντεβού και μη χάνουμε, πραγματικά, το δάσος για τα δέντρα .

Είναι ραντεβού που περιμένουμε τέσσερις δεκαετίες,. Είναι, ακριβώς, αυτή η στοχοθέτηση της σημερινής κυβέρνησης. Γι’ αυτό βιαζόμαστε, κύριε Συρμαλένιε. Γι’ αυτό δεν έχουμε καιρό. Γι’ αυτό έχουμε κάνει τη μέρα νύχτα, ιδιαίτερα και με τον «Ηρακλή», όπως ξέρετε, που κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο και μόνο, να μειώσει κατά  32 δισεκατομμύρια τα κόκκινα δάνεια.

Για ποιον το κάνουμε;

Για τα μεγάλα μονοπώλια;

Για τις μεγάλες τράπεζες;

Ή για τον Έλληνα πολίτη, τη μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει τελικά να μπορέσουν να δουν τις χρηματοδοτήσεις να κατευθύνονται σε αυτούς;

Είδατε ότι με τον «ΗΡΑΚΛΗ» αποτολμούμε ένα τριπλό εγχείρημα.

  1. Μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια και απελευθερώνουμε πόρους για να δοθούν στην πραγματική οικονομία.

2. Ενεργοποιούμε και την κτηματαγορά, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί

3. Ενεργοποιούμε και την κεφαλαιαγορά.

Δηλαδή, βρίσκουμε όλες εκείνες τις αναγκαίες δυναμικές συνέργειες οι οποίες θα ετοιμάσουν τον τόπο να είναι έτοιμος να μπορέσει πραγματικά να τοποθετήσει στη σωστή μεριά τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη στρατηγική της ταχύτατης μεταρρύθμισης του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα εντάσσεται ακριβώς και η μεταρρύθμιση αυτή τη στιγμή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτός είναι ο μόνος στόχος.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον τραπεζικό τομέα. Δεν μπορεί να παίξει τον τραπεζίτη.

Πρέπει συστηματικά με συντεταγμένη πολιτική εξόδου, την οποία έχει, να σηματοδοτήσει ότι είναι ώρα όπου οι επενδυτές θα έρθουν και θα βάλουν τα λεφτά τους εκεί που πρώτα τα είχε ο ελληνικός λαός, γιατί η καταστροφή το 2015 ήταν η καταστροφή του Έλληνα πολίτη, του φορολογούμενου και του καταθέτη.

Ακριβώς αυτή τη στρατηγική έχουμε και είπαμε, ότι φέρνουμε για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σήμερα ορισμένες διατάξεις και καλωσορίζουμε τον ρόλο το οποίο πρέπει να διαδραματίσει μέσα στον επόμενο καιρό που του απομένει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

  • {Το κείμενο αποτελεί μέρος ομιλίας του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, στη Βουλή,  κατά τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση).}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ