H ανακοίνωση των (προσωρινών) στοιχείων για την ύφεση, στις 05/03, προφανώς και δεν χαροποίησε τους ανθρώπους του οικονομικού επιτελείου στην κυβέρνηση.

Η τρίτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, που καταγράφεται για την οικονομία μας το 2020 δεν επιτρέπει.. πανηγυρισμούς, και πώς άλλωστε. Ωστόσο το μείον 7,9% κατά το τέταρτο τρίμηνο συνακόλουθα το ετησιοποιημένο 8,2% είναι ένα ποσοστό “μαχητό”, διαχειρίσιμο. Και σε κάθε περίπτωση είναι μέγεθος καλύτερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, πολύ δε περισσότερο από κάτι θηριώδη διψήφια ποσοστά που προέβλεπαν ακόμη και έγκυροι οίκοι αξιολόγησης, επενδυτικά σπίτια και διεθνείς φορείς.

Ας δούμε, κατ’ αρχήν σε σχέση με τον προϋπολογισμό τι σημαίνει αυτό το 8,2% (έναντι του 10,5%) σε όρους “εθνικού πλούτου” αντιστοιχεί σε ζημιά μικρότερη κατά 4 δισ. ευρώ. Οσα λιγότερα χάνεις, τόσο καλύτερα διαμορφώνεις τις άμυνες σου, εν προκειμένω ο λόγος για το πρώτο τρίμηνο 2021.

Εστιάζοντας στο τέταρτο τρίμηνο, η ύφεση συγκρατήθηκε στο 7,9% με την κατανάλωση να μειώνεται 2,2% παρότι για Νοέμβριο-Δεκέμβριο η αγορά/καταστήματα είχαν κατεβασμένα τα ρολά. Τι λειτούργησε σε αυτό το 2μηνο; επενδύσεις κατά 1,6% ποσοστό μικρό μεν θετικό δε.

Και, από αυτή την άποψη, δικαιούται ο Χρήστος Σταϊκούρας να αναδεικνύει το ότι το τέταρτο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Τηρουμένων των αναλογιών βέβαια, καθώς σε ύφεση αναφερόμαστε, σε αρνητική ανάπτυξη, συρρίκνωση ΑΕΠ με την διεθνή οικονομία σε ιστορικής έκτασης περιδίνηση και απώλεια τεράστιων δυνάμεων.

Τι θα μπορούσε να σημαίνουν πρακτικά, αυτά (τα προσωρινά) στοιχεία για την οικονομία μας, την χώρα μας; Είμαστε μία “μικρή” οικονομία, αρκετά “ρηχή” και σε σημαντικό βαθμό εξαρτώμενη από τον τουρισμό.

Μειονέκτημα, που όμως μπορεί να αναδειχθεί σε πλεονέκτημα από την στιγμή που η διασπορά του “εθνικού πλούτου” δεν έχει το “βάθος” και το “βάρος” που έχουν βιομηχανικές χώρες. Μπορεί με περαιτέρω ανάπτυξη λ.χ του πρωτογενούς τομέα, με ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας να αντισταθμιστεί ένα μέρος του “τουριστικού” προϊόντος από άλλα, χαμηλού χρηματοδοτικού κόστους. Εάν γίνει σωστή διαχείριση των Κοινοτικών πόρων, επιδοτήσεων μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για κλάδους που κάνουν την διαφορά. Θα σταθώ ενδεικτικά σε έναν κλάδο, που ανέδειξε και το Banks, με αφορμή την συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Οπως επίσης στον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα εμβολιασμού (μακράν καλύτερο απ’ ότι λ.χ στην Γερμανία) αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς που έγινε σε θέματα υποδομής, οργάνωσης, τεχνολογικής (υπό) στήριξης κ.λ.π. Υπάρχουν δυνατότητες να “γυρίσουμε” την κατάσταση, προφανώς επίπονα και απώλειες σε πολλά μέτωπα. Kαι αυτή την…αχτίδα δείχνει να άνοιξε, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, για να δούμε, μακάρι…

 

(*) δυοϊν κακών προκειμένοιν το μη χείρον βέλτιστον, όπως συνηθίζονταν- ολοκληρωμένη η έκφραση -από τους προγόνους.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 09/03/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ