Η ethosEVENTS ακολουθώντας την πετυχημένη παράδοση των δυο προηγούμενων NPL Summit, διεξάγει μια διήμερη υβριδική συνάντηση Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών της βιομηχανίας των NPLs, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής–θεσμού για την αγορά των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανοιγμάτων γίνεται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το εξειδικευμένο αγγλόφωνο portal NPLConfidential.com και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

Παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικοί οργανισμοί του εξωτερικού και έμπειροι διαχειριστές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος συναντώνται στις 18-19 Μαρτίου 2021 για να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και σχεδιασμούς που αφορούν το μέλλον του κλάδου όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Κεντρική ομιλήτρια, από την Νέα Υόρκη, τιμώντας την εκδήλωση της ethosEVENTS, ήταν η Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόνισε ότι όσο συνεχίζεται η πανδημία, τόσο δοκιμάζονται οι αντοχές της αγοράς, εκτιμώντας ότι είναι σημαντικότατη η σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς δόθηκε μεγάλη ώθηση στη λύση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από τα μορατόρια, υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ.

“Η ΕΚΤ στηρίζει τις προσπάθειες για μείωση των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς η αγορά θα δοκιμαστεί λόγω της πανδημίας” είπε.

“Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Ζήσαμε μία ύφεση το 2020 σε όλη την Ευρώπη, η μείωση του ρίσκου αποτελεί προτεραιότητα. Περιμένουμε από τις τράπεζες να αξιολογήσουν τα δάνεια και παρακολουθούμε ως ΕΚΤ εκ του σύννεγγυς. Οφείλουμε να πούμε ότι οι τράπεζες έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο, με τη βαριά κληρονομιά της προηγούμενης κρίσης”.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν το 2020 σε πωλήσεις κόκκινων δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει μία ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 30%. Το συνολικό απόθεμα μειώθηκε σημαντικά από τα 73 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

Για την Ελλάδα χαιρέτησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που απέδωσαν και τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν.

“Οι συστημικές λύσεις βοήθησαν στην σταθεροποίηση της αγοράς. Η επιτυχία του ΗΡΑΚΛΗ είναι αποδεδειγμένη στην τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων και αποτελεί συμπληρωματική λύση. Αν και πρέπει να ετοιμάζομαστε για ανάκαμψη, μετά και τον παγκόσμιο εμβολιασμό, είμαστε σίγουροι ότι θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια που θα επιδεινωθούν προς το τέλος της πανδημίας”.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: Η επιτυχία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ απελευθερώνει τους Ισολογισμούς των τραπεζών από το βάρος που συσσώρευσε σε αυτούς η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και ενισχύει την πεποίθηση μου ότι οι συστημικές λύσεις για την διαχείριση των ΝPLs – είτε αυτές υποστηρίζονται από το κράτος προκειμένου να διευκολυνθούν οι τιτλοποιήσεις είτε λειτουργούν αυτόνομα στην αγορά – μπορεί να αποτελέσουν αρωγούς, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ανάγκη για μία αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου από τις ίδιες τις τράπεζες.

“Αν δεν λειτουργήσουν οι τράπεζες με διαφάνεια και υγιή στοιχεια, τα Npls θα συσσωρεύονται και θα επιβραδύνουν την προσπάθεια αναχαίτισης. Τα ενεργητικά στοιχεία χαμηλής ποιότητας των τραπεζών εμποδίζουν την όποια μετάβαση” ανέφερε.

Για τη λύση της bad bank ανέφερε ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Ενεργητικού, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δημιουργία ενός Πανευρωπαικού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητικού το οποίο θα απαρτίζεται από Εθνικές Εταιρείες αποτελεί μία λύση που εξετάζεται.

Τέλος, ανέφερε ότι οι τράπεζες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και κρίνεται θέμα ζωτικής σημασίας η εμπέδωση της κουλτούρας των πληρωμών.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, καθώς καθιστά πιο εύκολη την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους για τη μείωση των NPLs.

Λίγα λόγια για την κα. Elizabeth McCaul

Η Elizabeth McCaul είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τομείς δραστηριοποίησης της περιλαμβάνουν:  την  Εποπτική στρατηγική, τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process  SREP), εσωτερική διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνου, την εποπτική συνέπεια, καθώς και τις δραστηριότητες κατάρτισης για το προσωπικό του ΕΕΜ. Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται σε δυναμικούς τομείς όπως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η κλιματική αλλαγή. Εντάχθηκε στο Τραπεζικό Τμήμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ως Πρώτη Αναπληρώτρια το 1995 και διετέλεσε Επόπτης Τραπεζών της Νέας Υόρκης από το 1997 έως το 2003. Εξελέγη Πρόεδρος του Συνεδρίου ΕποπτώνKρατικώνTραπεζών, διετέλεσε μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Εξετάσεων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, του Κοινό Φόρουμ για τους Χρηματοοικονομικoύς Ομίλους και ως εκπαιδεύτρια στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Πριν από την ένταξή της στην ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), εργάστηκε για το Promontory Financial Group, όπου ίδρυσε το γραφείο της Νέας Υόρκης και διετέλεσε Επικεφαλής Εταίρος, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος για την Ευρώπη, και Επικεφαλής της Διεθνούς Στρατηγικής. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην Goldman Sachs όπου εργάστηκε ως στέλεχος στο τμήμα των επενδύσεων. 

Ο Υπουργός Οικονομικών για τον ΗΡΑΚΛΗ, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και τη νέα γενιά κόκκινων δανείων στο NPL Summit

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ