NPL Summit 2021, 18 – 19 Μαρτίου 2021, LiveOn Digital Event, «NPL Market in Total Transformation

Στις παραμέτρους που διαμορφώνουν σήμερα τον μετασχηματισμό της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις υψηλές προσδοκίες από τον νέο πτωχευτικό νόμο, αναφέρθηκαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στην πρώτη μέρα των εργασιών του NPL Summit 2021, με θέμα «NPL Market in Total Transformation», που διεξάγεται μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής -θεσμού για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, πραγματοποιείται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το εξειδικευμένο αγγλόφωνο portal NPLConfidential.com και το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

Κατά τον θεσμικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Οικονομικών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι η διαχείριση του προβλήματος των NPL’s είναι υψίστης σημασίας για την οικονομία και απαιτεί χάραξη και υλοποίηση συνεκτικής στρατηγικής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν σε 107 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 έφθαναν τα 47 δισ. ευρώ. «Εφαρμόζουμε και επεκτείνουμε με επιτυχία το σχέδιο Ηρακλής, που έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα και παρέχουμε στήριξη στους πολίτες με το πρόγραμμα Γέφυρα, με το Γέφυρα 2 να αναμένεται τον Απρίλιο. Μέχρι το τέλος του 2022 όλες οι συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν πετύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Κάποιες ίσως και μέσα στο 2021», επεσήμανε ο κος Σταϊκούρας.

Η κεντρική ομιλήτρια, κα Elizabeth McCaul, Member of the Supervisory Board of the European Central Bank, αναφέρθηκε στην ομιλία της στην επικείμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα στην πανδημία. Η ίδια ανέφερε ότι χαιρετίζει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το πρόγραμμα «Ηρακλής», μέσω του οποίου μειώθηκε η έκθεση των ελληνικών τραπεζών κατά 40%. Παράλληλα ανέφερε ότι «Τώρα είναι η στιγμή να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την ανάπτυξη που θα έρθει. Εάν δεν μειώσουν τώρα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες, θα συσσωρευθούν περισσότερο και θα ανασχέσουν την προσπάθεια ανάκαμψης».

Η κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κατά τον θεσμικό χαιρετισμό της ανέφερε ότι η χώρα μας έχει ανακτήσει σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης από τις ευρωπαϊκές αρχές. «Η υγειονομική κρίση χρέους μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Ο “Ηρακλής” πέτυχε γιατί συνεργάστηκαν όλοι: κράτος, τράπεζες, servicers» επεσήμανε, τονίζοντας ότι πλέον διαθέτουμε κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και εργαλεία, όπως ο νέος πτωχευτικός.

Ο κος Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος, doValue Greece & Πρόεδρος Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αλλάξει ως προς τη δομή, αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον. «Το προηγούμενο διάστημα το κρίσιμο θέμα ήταν το δημόσιο χρέος. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει και το μεγάλο ζήτημα είναι πλέον το ιδιωτικό χρέος. Αυτό που άλλαξε είναι η προσθήκη στο σύστημα, των επιχειρήσεων Διαχείρισης Δανείων. Το 2021 θα είναι χρονιά μετασχηματισμού για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι τράπεζες επιλέγουν την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων είναι ένας νέος πυλώνας στην οικονομία, με εξυγιαντικό χαρακτήρα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Σημαντικά στοιχεία για την αγορά των κόκκινων δανείων παρέθεσε ο κος Γιώργος Παυλάτος, Συνιδρυτής & Senior Partner, OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Ειδικότερα ανέφερε ότι βάσει των προβλέψεων η πανδημία θα αφήσει πίσω της ένα νέο στοκ “κόκκινων δανείων”, ύψους 8-10 δισ. ευρώ. «Ως χώρα κάναμε πολύ καλή δουλειά, αλλά και πάλι είχαμε τον υψηλότερο μέσο όρο στην Ευρώπη. Έχουμε δρόμο μπροστά μας» ανέφερε ο κος Παυλάτος, παρουσιάζοντας στην ομιλία του ένα πλήρες overview της αγοράς κόκκινων δανείων, με στοιχεία για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το διαμορφούμενο τοπίο και τις προοπτικές και για τις 26 πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι αρκετά σημαντικός ο αριθμός των ξένων funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν έτοιμα deals που θα κλείσουν τους επόμενους μήνες.

Στο Panel Ι με θέμα: «Νόμος για Ρύθμιση Οφειλών & Παροχή 2ης Ευκαιρίας – Νέος Πτωχευτικός Νόμος» και συντονιστή τον κο Γιάννη Μούργελα, Νομικό Σύμβουλο στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο κος Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος, όπως επεσήμανε, έρχεται να επιλύσει πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υπήρχαν πολλοί νόμοι, αλληλοκαλύψεις και κενά. Όλα αυτά οδηγούσαν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε και για τα χρέη προς το δημόσιο, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι και όμηροι των διαδικασιών, ενώ υπήρχαν εταιρείες “ζόμπι” και συνθήκες που ευνοούσαν τους συστηματικούς κακοπληρωτές».

Η κα Θεώνη Αλαμπάση, Προϊσταμένη Τμήματος Νομικής Υποστήριξης, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποίησε μία σύνοψη των βασικών ρυθμίσεων που εισάγονται με το νέο νόμο. Όπως ανέφερε, θεσπίζονται νέα και συγκεκριμένα εργαλεία (μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, προληπτική αναδιάρθρωση, εξωδικαστικός, ρευστοποίηση, λύση της τεκμαιρόμενης συναίνεσης του δημοσίου κλπ) και ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως τόνισε: «Αυτά τα εργαλεία θεσπίζονται μόνιμα για πρώτη φορά, ενώ επιλύονται και τα προβλήματα που είχαν προκύψει στην εφαρμογή του εξωδικαστικού. Είμαστε στη διαδικασία έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων. Θέλουμε να βρούμε μια αποτελεσματική λύση».

Ο κος Σπύρος Ανδρίτσος, Νομικός Σύμβουλος, Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), ανέφερε ότι ως χώρα έχουμε πλέον ένα νομοθετικό πλαίσιο, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας. Αναμορφώνονται ριζικά οι διαδικασίες, που θα ενισχύσουν την λειτουργία, κυρίως του εξωδικαστικού, που απλοποιείται ως διαδικασία και επιταχύνεται. «Συμμετέχουν πλέον μέσω τυποποιημένων κριτηρίων, οι τράπεζες και οι servicers και όχι προμηθευτές και εργαζόμενοι. Ο νέος εξωδικαστικός ολοκληρώνεται υποχρεωτικά μέσα σε δύο μήνες (ταχύτητα). Διευκολύνεται σημαντικά και η συμμετοχή του δημοσίου. Όλη η διαδικασία της πτώχευσης θα γίνεται μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα, γεγονός που εξασφαλίζει ταχύτητα και διαφάνεια. Βασικό επίσης, ότι η διαδικασία είναι κοινή και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις» σημείωσε.

Ο κος Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, ανέφερε: «Θα είναι σημαντική η συνεισφορά του νέου νομοθετικού πλαισίου στην ανάπτυξη. Το νέο πλαίσιο αφαιρεί σχεδόν όλα τα αντικίνητρα που υπήρχαν στο παρελθόν, στην διαδικασία εξυγίανσης πριν την πτώχευση. Ένα σημαντικό κομμάτι είναι ο τρόπος που λαμβάνεται η απόφαση. Υιοθετούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο με το οποίο θα αποφύγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Είναι στη σωστή κατεύθυνση ως προς τον διαχωρισμό των έντιμων από τους ανέντιμους επιχειρηματίες».

Στο Panel II, με θέμα «NPLs “Κινητήριος Δύναμη” για την Αγορά Ακινήτων» και συντονιστή τον κο Άρη Αρβανιτάκη, CEO, UCI Greece Loan Management Services & Μέλος ΔΣ, ΕΕΔΑΔΠ, ο κος Στέφανος Δ. Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ανέφερε: «Σε διεθνές επίπεδο η αγορά ακίνητης περιουσίας έχει επιβραδυνθεί στην πανδημία. Η ΕΤΑΔ επενδύει κεφάλαια στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στην διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, εστιάζοντας σε πράσινα κτίρια, logistics, πράσινη ανάπτυξη (αιολικά, φωτοβολταϊκά). Ο ίδιος επεσήμανε: «Καταβάλουμε προσπάθεια να συμβάλλουμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων».

Ο κος Ιωάννης Γκάνος, Γενικός Διευθυντής, Alpha Real Estate Management & Investments, επεσήμανε ότι «αναμένουμε έναν μεγάλο αριθμό ακινήτων να βγει στην αγορά. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι το 25% και σε τι ρυθμό θα βγουν. Η ελληνική αγορά μπορεί να απορροφήσει αυτά τα ακίνητα, καθώς βελτιώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον και αυξάνεται η ζήτηση από το εξωτερικό, όχι μόνο από ιδιώτες». Όπως ανέφερε, «όλα αυτά τα ακίνητα που θα προέλθουν από τους servicers δεν θα βγουν ταυτόχρονα στην αγορά, ώστε να πιεστούν οι τιμές. Το θετικό είναι ότι παρά το “πάγωμα” της αγοράς, δεν έχει καταγραφεί μείωση τιμών».

Ο κος Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ.), σημείωσε ότι «η δημόσια περιουσία θεωρείται από τους επενδυτές ως ένα ακατέργαστο διαμάντι. Δεν έχει προσελκύσει ακόμα το ενδιαφέρον που θα έπρεπε, λόγω των σημαντικών αγκυλώσεων που υπάρχουν. Γίνονται ωστόσο θετικά βήματα για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία κρύβει πολλές αξίες που θα μπορούσαν να καθορίσουν τη ανάπτυξη της χώρας».

Ο κος Αργύρης Δημ. Καραγιαννόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ακίνητης Περιουσίας στην Εταιρεία ARYIRIS D. KARAYANOPOULOS & Associates, Business & Real Estate Advisors, ανέφερε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν σε σχέση με τις τιμές, από την αντίδραση που θα έχει η οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας. Η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στους τύπους και τις χρήσεις των ακινήτων. Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, ειδικά αυτά που φέρουν βαρύ δανεισμό, δύσκολα θα αποφύγουν την διαχείριση των χρεών τους. Οι ξενοδοχειακές μονάδες θα βιώσουν δύσκολες περιόδους επιβίωσης, γιατί δεν θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη του τουρισμού».

Ο κος Γεώργιος Ι. Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Δ/ντής, Επικεφαλής του Group Real Estate του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς & Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate Μ.Α.Ε., ανέφερε ότι «στην εποχή του covid όλοι οι επενδυτές επέσρτεψαν στη βάση τους, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική που είχε αναπτυχθεί στην εγχώρια αγορά ακινήτων μέσω κάποιων προγραμμάτων -κινήτρων, όπως η Golden Visa. Πιστεύω ότι η επόμενη μέρα στο χώρο του real estate πάλι θετική θα είναι. Θα υπάρξει ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι τα logistics, οι χώροι ποιοτικών γραφείων και μεγαλύτερων οικιστικών ακινήτων».

Η πρώτη μέρα του NPL Summit ολοκληρώθηκε με Κλειστή Συνάντηση Εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών του κλάδου με θεσμικούς φορείς και κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κος Γιώργο Ζαββό, ενώ ακολούθησαν Β2Β Μeetings. Το NPL Summit 2021 συνεχίζεται αύριο στις 12.00.

Η διοργάνωση του NPL Summit 2021 υποστηρίχθηκε με την Χορηγία και την Αιγίδα μιας πληθώρας σημαντικών εταιρειών και φορέων από την ελληνική αγορά:

Bronze Sponsors: Accenture, Cepal Group, Datasite

Premium Corporate Participation Sponsors: BAHAS, GRAMATIDIS & PARTNERS, DoValue, EUROXX, Θεά Άρτεμις Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Corporate Participation: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, Οgilvy, InNews

Knowledge Partner: OCTANE MANAGEMENT CONSULTANTS

Αιγίδες: Υπουργείο Οικονομικών, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (EΕΔΑΔΠ), Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), Ένωση τραπεζικών και χρηματοοικονομικών στελεχών ελληνικής ναυτιλίας (Association of Banking and Shipping Executives), Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.), Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Communication Sponsors: NPLConfidential.com, banks.com.gr, insuranceworld.gr, Euro2day, ΒANKING NEWS, GLOBAL SUSTAIN, STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, TVSTAR.GR, THESSALONIKI NEWS, KRΙTΙ 24, LarissaPress, PIRAEUS 365, XANTHI NEWS, Ε-Ptolemaios.gr, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου https://ethosevents.eu/event/npl-summit-2021/ καθώς επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn, και YouTube.

NPL Summit 2021, 18 – 19 Μαρτίου 2021, LiveOn Digital Event

Για περισσότερες πληροφορίες:

κος Γιάννης Τριανταφύλλου, Διευθυντής Marketing , ethosGROUP , τηλ. 6937252420,
e – mail : triantafyllou . y @ ethosmedia . eu

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ