Στην ανάπτυξη και λειτουργία του Συστήματος  Πληρωμών ΔΙΑΣ μέσω του οποίου διακινούνται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά διατραπεζικές πληρωμές τόσο εντός της χώρας όσο και διασυνοριακά αναφέρθηκε η κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΙΑΣ (ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε από το «βήμα» του Digital Banking Forum 2021. Δεν παρέλειψε ωστόσο να μιλήσει και για την  συνεργασία με τις τράπεζες, με δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών και το όφελος της εθνικής οικονομίας καθώς και στην εφαρμογή των instant payments.

Ως εθνικός φορέας εκκαθάρισης πληρωμών, το 2020 πραγματοποιήσαμε 286 εκατομμύρια transactions, διακινώντας περίπου €300 δις, μιάμιση φορά δηλαδή το ΑΕΠ της χώρας. Η ΔΙΑΣ απευθύνεται και εξυπηρετεί 1112 οργανισμούς. Το προϊόν μας είναι η μεταφορά χρημάτων μέσω IBAN, σημείωσε.

Το 2021 θ’ αποτελέσει σταθμό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο χώρο των πληρωμών. Η ΔΙΑΣ Α.Ε., ως διαχειρίστρια του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ,ανήκει από τις 15 Ιανουαρίου 2021 στην ευρωπαϊκή ομάδα των συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού που επεξεργάζονται Άμεσες Πληρωμές (SCT Instant) σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών.

Μέχρι το τέλος του 2021 όσες τράπεζες και, πανευρωπαϊκά, αντίστοιχοι οργανισμοί όπως ο ΔΙΑΣ, λειτουργούν βάσει του TARGET 2 οφείλουν να περάσουν στο μοντέλο TARGET Instant Payment Settlement (TIPS), σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πάρθηκετο καλοκαίρι του 2020. Το deadline ολοκλήρωσης του έργου των instant payments είναι στις 15/12/2021, πρόσθεσε.

Ακολουθώντας τις προτεραιότητες που θέτουν το Ευρωσύστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, η ΔΙΑΣ Α.Ε. έχει επενδύσει σε καινοτόμες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων της και είναι προετοιμασμένη για την υποστήριξη νέων μέσων πληρωμών, όπως αυτά αναμένεται να υιοθετηθούν από ευρωπαϊκούς φορείς και πρωτοβουλίες.

Η ΔΙΑΣ, ως εταιρεία τεχνολογίας,  έχει επίσης προϊόντα που απευθύνονται στο κομμάτι του e-commerce, όπως είναι το IRIS, που διευκολύνει τις B2B πληρωμές. Αυτή τη στιγμή το χουν οι 4 τράπεζες ενώ θα ενταχθούν κι άλλες φέτος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους εμπόρους.

Το Mentality του Έλληνα είναι κοντά στο IBAN. Ο πολίτης προτιμά να χρησιμοποιεί το IBAN account. Εμείς θέλουμε το IRIS commerce να μπορέσει να παρέχει εναλλακτική και στους εμπόρους για τις αγορές τους, υπογράμμισε.

Τα επόμενα βήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι από τα βασικά θέματα του Digital Banking Forum 2021, το συνέδριο της ethosEVENTS για τον τραπεζικό κλάδο, το οποίο αναδεικνύει -για μία ακόμη χρονιά- τις τάσεις που διαμορφώνονται στη συγκεκριμένη αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ