Με την ματιά του Μάνου Χατζηδάκη, Επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών έχουν και αυτά με την σειρά τους συνδράμει στην βελτίωση της ψυχολογίας, καθώς αναμενόμενα η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη, η επίδραση ωστόσο του lockdown στο τέταρτο τρίμηνο φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί μετά τις κινήσεις περιορισμού κόστους και την αύξηση της κίνησης στο διαδίκτυο.

Στα συγκεντρωτικά 40 αποτελέσματα (22,5%) που αφορούν και τον τραπεζικό κλάδο οι εισηγμένες εμφανίζουν μείωση δραστηριότητας 18,4%, αύξηση στα λειτουργικά κέρδη 9,1% και ζημιές 360,6 εκατ. ευρώ. Πλην των διυλιστηρίων ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 13%, τα λειτουργικά αυξημένα κατά 28% ενώ η καθαρή κερδοφορία πλην των τραπεζών βρίσκεται στο 1,1 δις ευρώ (-14,7%). Οι έκτακτοι παράγοντες φαίνεται ότι θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά καθώς οι εταιρίες χρησιμοποίησαν λογιστικές εφεδρείες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τράπεζες ομόλογα) ή μείωσαν το αποτέλεσμα τους με σημαντικές απομειώσεις για να έχουν ένα καθαρότερο ξεκίνημα το 2021 (Τιτάν, Ελλάκτωρ, Τράπεζες προβλέψεις μελλοντικών τιτλοποιήσεων κ.α.). Παρόλα αυτά φαίνεται ότι τα μερίσματα και φέτος θα κινηθούν ικανοποιητικά, τηρουμένων των συνθηκών. Ήδη από τις 40 εταιρίες οι 15 έχουν ανακοινώσει μέρισμα, υποστηρίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των μετοχών τους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε ότι η τελευταία υποχώρηση ήταν ένα φαινόμενο καθαρά βραχυπρόθεσμης φύσης το οποίο έδωσε ανάσες για περισσότερη ανοδική δυναμική. Οι 830 μονάδες επιβεβαίωσαν το χαρακτήρα τους ως στήριξη και πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει βάλει πλώρη το καθοδικό κενό των 885 – 892 μονάδων το οποίο έρχεται από τον Μάρτιο του 2020 όταν για πρώτη φορά έκλεισε η οικονομική δραστηριότητα και θα είναι το άλμα επιστροφής στα επίπεδα διαπραγμάτευσης προ πανδημίας. Ο MACD μετά από ένα σύντομο πέρασμα από θέση πώλησης γύρισε εκ νέου σε θέση αγοράς, ενώ η συνεχής καταγραφή νεότερων υψηλών έτους και 13 μηνών δείχνει ότι η δυναμική της ανόδου έχει ακόμα αρκετά καύσιμα. Οι ταλαντωτές εκ νέου εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, αυτή την φορά ωστόσο στοχεύουν αισθητά υψηλότερα με πιθανή κορύφωση στις 910 μονάδες. Η περιοχή αυτή έχει ιδιότητες αντίστασης που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής καθώς στο εν λόγω επίπεδο είχε προηγηθεί χρονική διανομή πριν την απότομη πτώση που ακολούθησε και επομένως θα απαιτηθούν μεγαλύτερα συναλλακτικά δεδομένα για να κατακτηθεί.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 07/04/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ