Η πανδημία υποχωρεί, η κανονικότητα επιχειρεί τα πρώτα της βήματα, αλλά τώρα εκδηλώνονται σε πλήρη διάσταση, τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα της  πραγματικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποεί για την σοβαρή απειλή επιχειρηματικών πτωχεύσεων, ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών.

  • Η Christine Lagarde μιλά για  μια ετεροβαρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, «με αυξημένους και άνισους κινδύνους», όπως επισημαίνεται στην Έκθεση της ΕΚΤ  για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η Φρανκφούρτη υπογραμμίζει  την ανησυχία της  ειδικά για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις των χωρών εκείνων που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον κλάδο των υπηρεσιών (βλ. Ελλάδα).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός αυτός συνεπάγεται αυξημένες πιέσεις για τα δημόσια ταμεία αλλά και για τις τράπεζες.

Για να περιοριστεί ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος απαιτούνται πιο στοχευμένες πολιτικές όσο θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

Ο κίνδυνος διαγράφεται πιο οξύς σε συγκεκριμένους κλάδους και σε συγκεκριμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση της πανδημίας υποδεικνύονται εκείνοι του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, μεταφέρει το μήνυμα της Φρανκφούρτης στην Αθήνα και προειδοποεί:

  • Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα , συνεπάγεται απόσυρση των έκτακτων μέτρων, θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες εταιρειών και στο τέλος θα αυξήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, θα πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών και θα τις ωθήσουν να πάρουν αυξημένες προβλέψεις.

Η άποψη του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι ναι, καλός είναι ο «Ηρακλής» και οι τιτλοποιήσεις, αλλά αν ΔΕΝ δημιουργήσουμε ένα επιπλέον εργαλείο, την Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού,  την Bad Bank, οι συνθήκες θα δυσκολέψουν πολύ στο μέλλον.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφού συζήτησε εκτενώς το θέμα με τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ένα απόγευμα, χωρίς διαβούλευση με τις τράπεζες, μια νέα σειρά επιπλέον μέτρων ανακούφισης των υπερχρεωμένων μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στα πλαίσια του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ.

Η υποδοχή των νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων από τους τραπεζίτες ήταν κάτι παραπάνω από ψυχρή.

Είναι γεγονός ότι η τραπεζική δραστηριότητα υπερ-ρυθμίζεται και οι διαρκείς κυβερνητικές παρεμβάσεις εμποδίζουν τις διοικήσεις να ασκήσουν την πραγματική τους συνεισφορά στην οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες στηρίζονται στο πάμφθηνο χρήμα της Φρανκφούρτης και στην κρατική φροντίδα. Επομένως οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής υπευθυνότητας που η κυβέρνηση της χώρας επιβάλλει.

Όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως σ’ ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που ακόμη δεν έχει πετάξει τα κρατικά δεκανίκια από την προηγούμενη κρίση και σε μια οικονομία που ακόμη δεν έχει γνωρίσει μια τριετία, πενταετία, δεκαετία ηρεμίας και προοπτικής….

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ