Η Standard & Poors Global Ratings, πραγματοποίησε ένα ιδιότυπο stress test προσπαθώντας να εκτιμήσει και να προβλέψει τις αντοχές των οικονομιών σε ενδεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Αμερικανικός Οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παγκοσμίως είναι υπερβολικές και ότι

  • “μία ελεγχόμενη αναθέρμανση αποτελεί μία θετική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία”.

H S&P Global Ratings, μέτρησε τις επιπτώσεις που θα είχε μία απότομη αύξηση στο κόστος δανεισμού στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες οικονομίες είναι ευάλωτες σε πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα συμπεράσματα του stress test της S&P δείχνουν ότι ακόμα και στο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης, οι 15 από τις 18 ανεπτυγμένες χώρες και οι 16 από τις 20 αναδυόμενες θα δουν τις δαπάνες τους για τόκους να αυξάνονται κάτω από 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ σε σχέση με το βασικό σενάριο έως το 2023.

Σύμφωνα με την η S&P Global Ratings, η πλειονότητα των κρατών θα πληρώνει είτε τους ίδιους είτε λιγότερους τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το 2018.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της S&P, η Ελλάδα θα είναι ανθεκτική σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο του οίκου τοποθετεί τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους σε

  • 2,7% του ΑΕΠ για το 2021,
  • 2,6% για το 2022 και
  • 2,5% για το 2023.

Στο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται οριακά, στο 2,8% του ΑΕΠ για κάθε ένα από τα τρία χρόνια.

Ακόμα και στο σενάριο της αύξησης των επιτοκίων κατά 300 μονάδες βάσης, οι δαπάνες για τόκους εμφανίζουν μικρή αύξηση, σε

  • 2,9% του ΑΕΠ για το 2021,
  • 3% του ΑΕΠ για το 2022
  • 3,1% του ΑΕΠ για το 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ