Πραγματοποιήθηκε χθες η διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση του Regulatory Sandbox της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και να προσφέρει έναν προστατευμένο χώρο που θα ενθαρρύνει τους παρόχους να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τις κανονιστικές υποχρεώσεις τους και χωρίς να απειλείται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιούργησε το Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον (Regulatory Sandbox). Πρόκειται για έναν μηχανισμό που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να διεξάγουν μικρής κλίμακας δοκιμές καινοτομιών, σε ένα ελεγχόμενο κανονιστικό περιβάλλον, εντός προκαθορισμένων παραμέτρων και χρονοδιαγραμμάτων και σε άμεση συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή – DG REFORM). Συμβουλευτικές υπηρεσίες παρείχε η εταιρεία ΕΥ Ελλάδος.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι το Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον «θα αποτελέσει έναν επιπλέον κινητήριο μοχλό – σε συνέχεια της δημιουργίας του Innovation Hub – για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία και την καινοτομία στην Ελλάδα» και σημείωσε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος αποδίδει μεγάλη σημασία στην καινοτομία, καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι το τέλος της πανδημίας θα διαμορφώσει μια νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, κατ’ εξοχήν ψηφιακή, στην οποία η γνώση, η επιστημονική έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία θα αποτελέσουν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ευημερίας».

Με τη σειρά της, η επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, κα Andreea Moraru, σημείωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε την έναρξη λειτουργίας του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος και που συνεργαστήκαμε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Σε συνέχεια του εξαιρετικού έργου που έχει ήδη υλοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του Κόμβου Καινοτομίας, ο νέος αυτός μηχανισμός καθιστά την Ελλάδα μία από τις πρωτοπόρους χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέσπισαν παρόμοιους μηχανισμούς για την προώθηση της καινοτομίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας και θεωρούμε ότι η δημιουργία του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό βήμα προς όφελος των καταναλωτών, της κοινωνίας και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας».

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Mario Nava. Ακολούθησε η παρουσίαση του Regulatory Sandbox της Τράπεζας της Ελλάδος από την κα Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΔΙΑΣ Α.Ε. και Σύμβουλο Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Αλέξανδρο Καλιοντζόγλου από το Τμήμα Μακροπροληπτικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, και την κα Βάλια Μπάμπη, Σύμβουλο στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Βασικά διδάγματα και διαπιστώσεις σχετικά με τη λειτουργία του Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος ως μηχανισμού διευκόλυνσης της καινοτομίας», στην οποία συμμετείχαν η κα Jekaterina Govina, Εκτελεστική Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εποπτείας της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, ο κ. Jan Ceyssens, Επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακής Οικονομίας της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (DG FISMA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o κ. Tim Shakesby, Επικεφαλής Εποπτείας (EIOPA), Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη διευκόλυνση της καινοτομίας (EFIF) και συντόνισε ο κ. Alex Pirovarsky, Διευθυντής Ανάπτυξης Κεφαλαιαγορών της EBRD.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Λίλα Σκουφάκη, Senior Manager, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, EY Ελλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ