Πολλοί πιστεύουν ότι στον επόμενο ανασχηματισμό ο Αλέξης Πατέλης θα μετέχει του κυβερνητικού σχήματος και ιδιαίτερα του οικονομικού επιτελείου. Σίγουρα όμως είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με ιδιαίτερες γνώσεις αλλά και επιρροή στους επενδυτικούς κύκλους, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με αυτή την ιδιότητα μίλησε ο Αλέξης Πατέλης, στο 10ο Investment Forum που οργάνωσε η ΕΧΑΕ με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Για τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2021. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναφέρθηκε στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, που παρά το lockdown, «είναι μόλις 2,7% κάτω από το τέταρτο τρίμηνο του 2019», ακριβώς πριν αρχίσει η πανδημία.
Ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι προβλέψεις των επενδυτών για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 και του 2022.

Στη συζήτηση που είχε με τη Maria Tadeo από το Bloomberg, ο Αλέξης Πατέλης σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ,

«θα συμμετέχει εποικοδομητικά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει» καθώς δεν έχουν ακόμα κλείσει όλες οι λεπτομέρειες. «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι G7 για τη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών», ανέφερε και επισήμανε πως ο στόχος είναι αφενός οι μεγάλες πολυεθνικές «να πληρώνουν σε φόρους αυτά που τους αναλογούν και αφετέρου να υπάρχει ένα δίκαιο και διαφανές πλαίσιο που θα ισχύει για όλους».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού υπογράμμισε πως «όλες οι τράπεζες αναμένεται να φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2022», με την στόχευση να αλλάζει σταδιακά προς την αύξηση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας.

Γι’ αυτό το λόγο και μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία τα μισά από τα 13 δισ. δανείων που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας από το ταμείο ανάκαμψης στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0.

Τέλος, ο κ. Πατέλης μίλησε για το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη βουλή. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ρυθμίζει το καθεστώς όσων εργάζονται στις λεγόμενες συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες.

Σημείωσε μάλιστα πως μεταξύ άλλων προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες κατοχυρώνουν για πρώτη φορά το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και στην απεργία ενώ οι πάροχοι των υπηρεσιών θα είναι πλέον υποχρεωμένοι από τον νόμο να μεριμνούν για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ