Σημαντικοί ομιλητές με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ του Insurance Conference 2021. Στο Leadership Panel Ι με θέμα :«Ποια στρατηγική χαράζουν οι διοικήσεις» και συντονιστή τον Κων/νο Ουζούνη, CEO, ethosGroup συμμετείχαν οι κ.κ Παναγιώτης (Νότης) Βαγιακάκος, Γενικός Δ/ντής, HDI Global SE, Hellas, Τριαντάφυλλος Ε. Λυσιμάχου, Σύμβουλος Ασφαλιστικών Εργασιών, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, Νικόλαος Χαλκιόπουλος, Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Mega Brokers AE
Ο κ. Βαγιακάκος μίλησε για τις τέσσερις κυρίαρχες τάσεις που ήρθαν στο προσκήνιο εν μέσω πανδημίας, τόσο σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο όσο και στον ασφαλιστικό τομέα. Όπως τόνισε οι τάσεις αυτές θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα και την Post-covid εποχή.
Οι 4 τάσεις αφορούν:
την επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση, το big government, την αειφορία-ανθεκτικότητα και την απομακρυσμένη φύση της εργασίας.
«Πλέον όλα τα ασφαλιστικά συμβόλαια παραδίδονται ψηφιακά και με mail. Αυτό όπως σημείωσε ενέχει νέους κινδύνους αλλά και ευκαιρίες. Τα προϊόντα μας πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα εποχή. Η επέμβαση του κράτους να θεσπίσει μέτρα προστασίας έδωσε την αίσθηση της μονιμότητας, κάτι που είναι αρνητικό για τον τομέα μας».
Σύμφωνα με τον κ. Βαγιακάκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κυρίαρχοι φόβοι που διαμορφώθηκαν στη κοινωνία ήταν οι εξής: Παρατεταμένη παραμονή σε νοσοκομείο, απώλεια εισοδήματος, αβεβαιότητα για το μέλλον, διακοπή της εργασίας . «Ένα πράγμα μάθαμε στην πανδημία. Δεν ασφαλίζονται όλα».
Ο κ. Λυσιμάχου από την μεριά του υπογράμμισε πως η αγορά αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το internet και τους κινδύνους του, τη τρομοκρατία και τις συνέπειες της πανδημίας που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τελείως τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τις φυσικές καταστροφές. Η πανδημία ενέχει τους κινδύνους της αλλαγής του status της υγείας των ανθρώπων. Όλα αυτά απασχολούν τους πολίτες και τις κυβερνήσεις.
Τα παραπάνω κάνουν επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας ασφαλιστικών οργανισμών και κράτους που γίνεται και παγκοσμίως με συμβάσεις και με μεγάλα πλάνα συνεργασίας.
Αναφερόμενος στα ΣΔΙΤ είπε ότι ακόμη δεν έχουν καταφέρει ουσιαστικά πράγματα ακόμη όσον αφορά το συνεργατικό μοντέλο ιδιωτών-κράτους.
Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση σημείωσε ότι τα νέα προϊόντα δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα έξυπνα αλλά οφείλουν να πείθουν και να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών.
Ο κ. Χαλκιόπουλος είπε πως το εποπτικό πλαίσιο είναι καταιγιστικό. « Πήγαμε στη φερεγγυότητα II. Το Insurance Europe έχει θέσει τα ασφαλιστικά ζητήματα που το solvency II δεν λύνει ή αντιμετωπίζει με συντηρητισμό. Η επομένη μέρα πιστεύουμε ότι θα είναι θετική. Το κράτος κατάλαβε ότι ρόλος του είναι να παρεμβαίνει εκεί που οι πολίτες και οι εταιρείες δεν μπορούν. Τα εποπτικά πλαίσια έχουν τεράστιο κόστος εφαρμογής και συντηρητισμό το οποίο μεταφέρεται στον καταναλωτή καθώς μετακυλύετε κατά συνέπεια στα ασφάλιστρα. Ο κοινός παρονομαστής πάντως είναι σε συντηρητικά προϊόντα. Διακινούμε αγαθά κ όχι προϊόντα. Η επόμενη μέρα αναδεικνύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό που το κράτος μας ανταγωνίζεται πλέον ισότιμα. Σπουδαία η αντιμετώπιση της κατάστασης σε επίπεδο οικογενειών και εταιρειών.
Τέλος ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε την σπουδαιότητα της διαμόρφωσης κουλτούρας για τα ψηφιακά εργαλεία και την ανάγκη να πειστεί στο σύνολό του ο ασφαλιστικός κόσμος γι αυτά. «Πολύ σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους στον ασφαλιστικό κλάδο για τα εργαλεία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η διαμόρφωση κουλτούρας πιο σημαντική από τα χρήματα. Οι νέες ψηφιακές μορφές είτε μέσω τηλεδιασκέψεων είτε μέσω των online πωλήσεων συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός καινούριου περιβάλλοντος που θέτει το ζήτημα της ηθικής της νομιμότητας. Παρατηρούνται φαινόμενα ανταγωνισμού που πλήττουν την αγορά μας. Οφείλουμε να πείσουμε τον κόσμο για την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης. Στο θέμα των φυσικών καταστροφών χρειάζεται και η συμβολή της πολιτείας. Κάθε μέρα όλοι κρινόμαστε. Αν θέλει κάποιος να έχει μέλλον οφείλει να μην είναι ευκαιριακός….».