H ασφάλιση και οι Επιχειρηματικοί κίνδυνοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του δεύτερου πάνελ του 14ου Insurance Conference. Στο πάνελ II συμμετείχαν οι κ.κ. Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ & ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ, Δέσποινα Μοσχονά, Μάνατζερ, Αναλογιστική Υπηρεσία της EY Eλλάδος, Γιάννης Σαμολαδάς, Supply Chain Insurance Consultant, Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Στις θεμελιώδεις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στη παγκόσμια οικονομία, τις παγκόσμιες τάσεις, τους επιχειρηματικούς κινδύνους και στην εκπλήρωση των καταναλωτικών προσδοκιών από τις ασφαλιστικές αναφέρθηκε η κα. Μοσχονά. “Η καθημερινότητα όλων μας και πολύ περισσότερο οι συνήθειες, οι αντιλήψεις και οι ανησυχίες έχουν αλλάξει κατά την περίοδο της πανδημίας. Το καταναλωτικό περιβάλλον του αύριο δε θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είχαμε συνηθίσει. Όσον αφορά τις τάσεις, πολλές από τις απειλές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τα «Mega Trends» όπως τα χαρακτηρίζουμε στην Ernst & Young. Αποτελούν τις τάσεις εκείνες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας και είναι:

  • o κίνδυνος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή
  • οι νέες τεχνολογίες οδήγησης αλλά και μέσων διανομής
  • η εργασία εξ αποστάσεως
  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός

«Προκειμένου οι ασφαλιστικές να γίνουν ελκυστικές ως προς τους σύγχρονους καταναλωτές, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις τάσεις, για να οραματιστούν είτε νέα προϊόντα που θα καλύπτουν τους νέους κινδύνους που αναφέραμε προηγουμένως είτε να ενισχύσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια με νέους όρους που θα προσφέρουν καλύτερες καλύψεις σε black swan(γεγονότα με μικρή πιθανότητα αλλά μεγάλο αντίκτυπο) γεγονότα», υπογράμμισε.

Στη σπουδαιότητα των μεγάλων επενδύσεων στα φωτοβολταικά έργα στάθηκε από τη  μεριά του ο κ. Καπέλλος τονίζοντας την αξία της χρηματοδότησης  των τραπεζών σε contruction- erection, όπως είπε, έργα. “ Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου ενδέχεται να προκύψουν αστικές ευθύνες. Επίσης η κάλυψη της απώλειας εσόδων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις ασφαλιστικές ενώ είναι σημαντικό να είναι ασφαλισμένα τα έργα κατά την κατασκευή τους αλλά και κατά την λειτουργία τους”. Όσον αφορά τις αιτήσεις για νέα έργα σημείωσε ότι οι περισσότερες είναι της τάξης των 70.000 μεγαβάτ. Έντονο είναι επίσης και το ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης μπαταριών ενώ όπως τόνισε δυστυχώς η αδειοδότηση επιβαρύνθηκε σημαντικά στη πανδημία.

 Ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για την εξαγωγές, τους κινδύνους και την ασφάλιση πιστώσεων. “Οι εξαγωγές με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή πήγαν καλά.  Το εξαγωγικό εμπόριο κρύβει κινδύνους σε πολλά επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί μια κακή εικόνα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό λόγω και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Όμως εξαιτίας της τήρησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις των απαραίτητων πρωτοκόλλων, η εμπιστοσύνη στις ελλ. επιχειρήσεις από το εξωτερικό επανήλθε. Παρατηρείται μια αυξητική τάση των πολιτικών κινδύνων τα τελευταία χρόνια. Παράδειγμα σ’ αυτό αποτελεί η Βόρεια Αφρική. Η ασφάλιση των εξαγωγικών πιστώσεων δημιουργεί εγγυήσεις σ’ ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον. Η προσήλωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε χώρας λόγω της πανδημίας έχει υψηλά ρίσκα, δημιουργεί όμως και νέες ευκαιρίες. Οφείλουμε να βελτιστοποιήσουμε τις συνθήκες. Δείτε πως τα ναύλα το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν, αποτελώντας τροχοπέδη για τις εξαγωγές. Το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο έδειξε δείγματα υψηλής επιχειρηματικής ευφυΐας κα προσαρμοστικότητας, στηριζόμενο και στην συμβολή των ασφαλιστικών οργανισμών”.

O κ. Σαμολαδάς σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη των μελλοντικών κινδύνων καθώς και μεγαλύτερος βαθμός ετοιμότητας απ’ όλους τους εμπλεκόμενους τα επόμενα χρόνια. “Είναι σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη των κινδύνων. Τα ασφάλιστρα πιέζονται λόγω ανταγωνισμού. Ασφαλιστές, επιχειρηματίες και στελέχη οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας για τους μελλοντικούς κινδύνους. Όπως για παράδειγμα ειπώθηκε οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν ασφαλίζονται. Απαιτείται προσοχή στην ανάληψη του κινδύνου. Οι εταιρείες logistics παίρνουν μέτρα προστασίας, κάνουν επενδύσεις, εκπαιδεύουν το προσωπικό τους. Ο κλάδος μέσα σε δέκα χρόνια έχει κάνει τεράστιες αλλαγές, Να δημιουργηθούν κατάλληλα συμβόλαια και οι επιχειρηματίες να μην βλέπουν μόνο το ασφάλιστρο”.

Tέλος ο κ. Τάσιος εκφράζοντας τις ανησυχίες του κλάδου της ομοσπονδίας ξενοδόχων μίλησε για τη συμβολή των ασφαλιστικών οργανισμών στη προσπάθεια προστασίας της ελληνικής ξενοδοχίας από τους κινδύνους που οξύνθηκαν ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας. “Θέλουμε να φτιάχνουμε προγράμματα μέσα από τις δικές μας προδιαγραφές που να έχουν ανταπόκριση στη κοινωνία. Η πανδημία έδειξε δυστυχώς ότι δεν υπάρχουν προϊόντα δυστυχώς για όλα. Η ασφαλιστική κάλυψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο . Τα τελευταία χρόνια το αντιλήφθηκαν οι επιχειρηματίες στο τουριστικό κλάδο. Μια πολύ σημαντικη κάλυψη αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση με την Χαλκιδική. Βέβαια με την πανδημία, η ανάγκη για κάλυψη από κινδύνους έφερε μια επιφυλακτικότητα. Από τη μεριά μας συμβουλεύουμε τα μέλη μας για καλύτερες λύσεις. Επιτακτική εκ μέρους μας η αναζήτηση συμβολαίων αστικής ευθύνης που αφορά σε πελάτες που μπορούν να ισχυριστούν ότι κόλλησαν τον κορονοιό στα ξενοδοχεία μας. Ως ομοσπονδία συνεργαζόμαστε με ασφαλιστική πολυεθνική ώστε μέσω της συνέργειας αυτής  να έχουμε συλλογικά μια καλύτερη τιμολόγηση. Το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα καθώς λόγω του εποπτικού πλαισίου έχει επιτευχθεί μια φερεγγυότητα που με την σειρά της βοηθά και τον δικό μας κλάδο να εμπιστευτεί τους ασφαλιστικούς οργανισμούς περισσότερο από παλιά”.

Δείτε τους ομιλητές

Δείτε το πρόγραμμα

Δείτε περισσότερα στο ethosevents.eu

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ