Η Κίνα έχει το δεύτερο υψηλότερο ΑΕΠ στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για το 15% των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν από 40 χρόνια, η οικονομία της Κίνας βρισκόταν σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, καθώς η συμμετοχή της στις παγκόσμιες εξαγωγές δεν ξεπερνούσε το 1% επί του συνόλου. Το κινούμενο γράφημα της UNCTAD που δημοσιεύει το Visual Capitalist δείχνει πως η Κίνα κυριάρχησε στο εμπόριο με την πάροδο του χρόνου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές ανερχόταν σε λιγότερο από 1%. Η χώρα είχε διέθετε λίγους εμπορικούς κόμβους και η ανάπτυξη της βιομηχανίας ήταν ισχνή. Για να κατανοήσει κανείς αυτό αρκεί να σκεφτεί ότι η Σενζέν ήταν μια πόλη με περίπου 30.000 κατοίκους.

Ουσιαστικά, η Κίνα (με εξαίρεση την Ταϊβάν * και το Χονγκ Κονγκ) ακόμη και μέχρι το 1977 δεν είχα καταφέρει να μπει στη λίστα με τους 10 κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως καθώς η συμμετοχή της στο σύνολο εξαγωγών παγκοσμίως ανερχόταν μόλις στο 3,3%.

Η δεκαετία του 1980

Τη δεκαετία του 1980, αρκετές πόλεις και περιοχές, όπως το Δέλτα του ποταμού Περλ, χαρακτηρίστηκαν ως Ειδικές Οικονομικές Ζώνες παρέχοντας φορολογικά κίνητρα με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Επιπλέον, το 1989, εφαρμόστηκε η στρατηγική για την παράκτια ανάπτυξη για τη χρήση στρατηγικών περιοχών κατά μήκος της ακτής της χώρας.

Από το  1990 και μετά

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, γεγονός αποτελούσε η άνοδος των παγκόσμιων αλυσίδων ανάπτυξης και των διεθνών γραμμών παραγωγής, καθώς η Κίνα ήταν σε θέση να προσφέει έναν φτηνό κόμβο παραγωγής λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας.

Η Δυτική Αναπτυξιακή Στρατηγική που εφαρμόστηκε το 1999, με το όνομα «Άνοιγμα της Δύσης» λειτούργησε με στόχο τη δημιουργία υποδομών και εκπαίδευσης για τη διατήρηση ταλέντων στην οικονομία της Κίνας, και κατά συνέπεια την προσέλκυση περαιτέρω ξένων επενδύσεων.

Τέλος, η Κίνα προσχώρησε επίσημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, γεγονός που επέτρεψε στη χώρα την καθολική της οικονομική ανάπτυξη.

Τι κατασκευάζεται στη Κίνα

Σήμερα η Κίνα είναι εμπορικός γίγαντας και μεγάλος κατασκευαστής. Μόνο τα μερίδιο που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία στις παγκόσμιες εξαγωγές, με 8,1% και 7,8% αντίστοιχα, μπορούν να συγκριθούν με κείνα της Κίνας.

Η μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας έχει κυριαρχήσει στην παραγωγή σχεδόν σε οτιδήποτε, από κοινά είδη οικιακής χρήσης έως ανταλλακτικά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μερικά βασικά στοιχεία της κινεζικής κατασκευής είναι:

  • Όργανα ακριβείας
  • Ημιαγωγοί
  • Βιομηχανικά μηχανήματα για υπολογιστές και smartphonew

Η κρίση της πανδημίας κατέστησε τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία ακόμη πιο καταλυτικό, καθώς σημαντικές καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού σημειώθηκαν όταν ο ιός έπληξε τη χώρα.

Μια οικονομική υπερδύναμη

Το 2021, η ανάκαμψη του εμπορίου της Κίνας από την κρίση έπληξε τις περισσότερες χώρες – το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι εξαγωγές της αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με το τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αγγίζοντας περίπου τα 710 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπρόσθετα, περαιτέρω σχέδια για οικονομική ανάπτυξη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Made in China 2025, με στόχο να καταστεί κυρίαρχος παίκτης στην παγκόσμια κατασκευή υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον, η διάσημη πρωτοβουλία One Belt, One Road χρηματοδοτεί έργα υποδομής παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία και η χώρα είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του RCEP – το οποίο σύντομα θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο.

Ωστόσο, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων, όπως:

  • Μείωση πληθυσμού
  • Η έναρξη της τεχνολογίας εξοικονόμησης εργασίας (ρομποτική, αυτοματισμός)
  • Εμπορικοί πόλεμοι με τις ΗΠΑ και κυρώσεις από άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ευρώπη
  • Η εμφάνιση των εμπορικών δυνάμεων του ASEAN, όπως το Βιετνάμ

Ένας πληθυσμός που συνεχώς μειώνεται μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις ειδικά σε μια οικονομία όπως αυτή της Κίνας καθώς έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και της εγχώριας αγοράς. Επιπλέον, πολλές εταιρείες πλέον δημιουργούν καταστήματα σε λιγότερο δαπανηρούς κόμβους παραγωγής όπως το Βιετνάμ.

Επιπλέον, οι φθηνές καινοτομίες σε τεχνολογίες εξοικονόμησης εργασίας, όπως η ρομποτική και ο αυτοματισμός, έχουν ήδη αρχίσει να υπονομεύουν τη φθηνή χειροκίνητη εργασία που έχει κάνει την Κίνα τον μεγαλύτερο κατασκευαστή παγκοσμίως.

Όλα αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης της εξαγωγικής κυριαρχίας της Κίνας. Ωστόσο, ενώ το μέλλον για την Κίνα μπορεί να φαντάζει αβέβαιο, επί του παρόντος, το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς τη συμβολή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ