Ο ΣΕΒΕ ωθεί τα μέλη του στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των δικτύων και των συνεργειών που διαμορφώνουν σύγχρονο περιβάλλον ανάπτυξης.

Για το ρόλο των υποδομών σε δίκτυα και συνέργειες στην οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, στην επίτευξη καινοτομιών, στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την προσέλκυση κεφαλαίων μίλησαν στο 8ο Συνέδριο του ΣΕΒΕ οι κ.κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογικού ΚέντρουThessINTEC/ Πρόεδρος REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης CEO της PELOPAC ΑΕ και πρόεδρος του Agrotech Export Cluster.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece κ. Γιώργος Φιλιόπουλος περιέγραψε την προσπάθεια υποστήριξης ελληνικών επιχειρήσεων, με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και σε συνθήκες πανδημίας. «Κάνουμε το επιχειρηματικό προξενιό» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος «στο match making ανάμεσα σε ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές στα έργα που σχεδιάζουν και βοηθάμε να έρθουν σε επαφή, Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες».

Πρόκειται όπως είπε, για μια «δωρεάν εμπιστευτική υπηρεσία» και πρόσθεσε πως έχουν καταγραφεί περισσότερες από 300 περιπτώσεις» ανάλογων επαφών. Δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι δίπλα στον Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα και έκανε αναφορά στην είσοδο των Microsoft, Pfizer και στο έργο της VW στην Αστυπάλαια.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλογικού Θεσσαλονίκης κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας, παρουσίασε αναλυτικά τις νομικές ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του συλλογικού branding καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των γεωγραφικών σημάτων στην ΕΕ μία πρόκληση που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη μετά τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως έγινε αντιληπτό ο ΣΕΒΕ κινήθηκε ταχύτητα με τη βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας την προώθηση του Συλλογικού Σήματος Mecedonia the Great, που όπως είπε ο κ. Κουτσοχήνας «μπορεί να προωθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της περιοχής συνδέοντας τα ταυτόχρονα με την Μακεδονία και την Ελλάδα». Παρουσίασε μάλιστα και το διαφημιστικό σποτάκι και το μοντέρνο logo που δημιούργησαν οι συνεργάτες του ΣΕΒΕ.

Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί το δικό της Palo Alto

Πως δημιουργούνται δίκτυα και συνέργειες και πως γεννιούνται οι ιδέες; Οι σαραντάρηδες που ονειρεύτηκαν να βρεθούν στο Palo Alto θα ζηλέψουν, αλλά κάθε έφηβος θα άξιζε να ακούσει τα όσα είπε ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Τεχνολογικού ΚέντρουThessINTEC και Πρόεδρος της REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group.

Επιμένοντας στην ανάγκη «να προλάβουμε έστω και τώρα να αλλάξουμε το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο», ο κ. Ευθυμιάδης παρουσίασε την υπόθεση του πρώτου Επιστημονικού Πάρκου στην Ελλάδα, δεκαετίες μετά την παρουσία τους διεθνώς. Όπως είπε «υπάρχουν 366 τέτοια επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα στην ΕΕ, εκεί όπου οι επιχειρήσεις με τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης συνυπάρχουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς».

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε ελώδη χώρο 760.000 τ.μ. που θα αναπλαστεί και θα εξυγιανθεί, δίπλα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Θα δώσει την ευκαιρία για τη δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας, θα αυξήσει το ΑΕΠ του δήμου και τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου και θα φέρει επενδύσεις 1,5 δις ευρώ σε πρώτη δάση που θα δεκαπλασιαστούν σε βάθος χρόνου.

«Το έργο έχει προσελκύσει περίπου 20 ιδιώτες επενδυτές με δωρεές 3 εκ. ευρώ το ΣΕΒΕ, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ενδιαφέρθηκε και η πολιτεία. Όλοι οι φορείς είναι ενωμένοι γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν όλη την κοινωνία», είπε. Πρόσθεσε ότι το έργο «έχει προϋπολογισμό 87 εκ. ευρώ και συμμετέχουν πέραν των ιδιωτών δωρητών και μη κερδοσκοπικοί φορείς με ποσό 35 εκ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης με αντίστοιχο ποσό, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός υπολογίζεται σε 14 εκ. ευρώ».

Σε ερώτηση του συντονιστή του πάνελ κ. Γιάννη Χατζηδημητρίου, καθηγητού Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Ευθυμιάδης είπε ότι «το πάρκο ευνοεί τις Μμε και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως νομίζουν κάποιοι, γιατί οι μεγάλες εταιρίες έχουν δικά τους σχέδια και στελέχωση , ενώ σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον τα στελέχη των μικρών επιχειρήσεων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν και να συνδυάσουν ιδέες και πληροφορίες».

O CEO της PELOPAC και πρόεδρος του Agrotech Export Cluster κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, μίλησε για το Cluster που είναι μία άλλη προσπάθεια με κοινά στοιχεία, καθώς «επιχειρεί να δημιουργήσει συνέργειες, ανάπτυξη καινοτομίας και διάχυση πληροφοριών, σε ομάδες επιχειρηματιών που συνεργάζονται ενώ ταυτόχρονα ανταγωνίζονται «.

Όπως είπε «το Cluster δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας έχει ήδη 18 μέλη, επειχειρεί να δημιουργήσει συνέργειες και ετοιμάζεται ήδη ένα δεύτερο στάδιο για τη συμμετοχή επιχειρήσεων που δεν είναι εταίροι, αλλά θα μπορούν να παίρνουν μέρος σε διεργασίες».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ