Έρχονται ψηφιακές υποδομές, οπτικές, ίνες, σύγχρονο σχολείο και 5G

Για τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υποδομών στη χώρα θα διατεθούν κονδύλια 7 δις ευρώ ή το 23% των κεφαλαίων από τα 30,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Επενδύσεις όπως τα δίκτυα 5G και οι οπτικές ίνες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και οι λοιπές μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ψηφιοποίησης των εταιριών, μπορούν να μεταμορφώσουν τη χώρα.

Το εξαιρετικά προετοιμασμένο Σχέδιο Ανάκαμψης των 30,5 δις ευρώ, που άλλωστε εγκρίθηκε μεταξύ των τριών πρώτων, δίνει την ευκαιρία για ισχυρή ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας 108 επενδύσεις και 67 μεταρρυθμίσεις. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ότι τα έργα πρέπει να γίνουν άμεσα αφού δεν προβλέπεται παράταση μετά το 2026. Συνεπώς οι επενδύσεις που θα γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία, θα αλλάξουν άρδην το τοπίο στη χώρα, καθώς θα δημιουργείται ανάπτυξη και απασχόληση με παράλληλη δημιουργία σύγχρονων υποδομών.

Το σύνολο του κόστους για τα έργα που θα αλλάξουν τη χώρα είναι 31,164 δις ευρώ, από τα οποία τα 30,5 καλύπτονται από την ΕΕ. Τα 17,77 δις ευρώ προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη (επιδοτήσεις) και τα 12,728 δις από δάνεια. Η τελευταία δόση μετά από αίτηση μπορεί να έρθει στα μέσα του 2026.

Βεβαίως το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Ecofin στις 13 Ιουλίου, αλλά είναι σαφώς ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων και η προκαταβολή του 13% ή περί τα 13 δις ευρώ, ενώ προβλέπεται αίτημα ώστε η πρώτη δόση να δοθεί το φθινόπωρο συνδεδεμένη συνολικά με 15 προαπαιτούμενα (13 για τις επιδοτήσεις και 2 για τα δάνεια).

Κάθε αίτημα θα ακολουθείται από δίμηνη αξιολόγηση από την Επιτροπή και έγκριση από το Ecofin. Αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο το 2023 που θα γίνει αναθεώρηση. Δεν προβλέπεται παράταση μετά το 2026 που λήγει το Σχέδιο.

Το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 1,3 δις ευρώ σε διάφορα έργα με στόχο την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης «έξυπνων πόλεων» στην Ελλάδα. Προβλέπονται ακόμα 231 εκ. ευρώ επιδοτήσεις αγορών φορητών υπολογιστών σε περίπου 600.000 μαθητές και φοιτητές από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, καθώς και την εγκατάσταση 40.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης σε σχολεία. Τέλος προβλέπεται η ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών για την υποστήριξη υπηρεσιών ασφαλούς συνδεσιμότητας.

Στο σχέδιο η Ελλάδα έχει προτείνει τη διάθεση 2,3 δις ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και ειδίκευσης που καλύπτουν όλο το εργατικό δυναμικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ