Περισσότερες αγορές ομολόγων το επόμενο τρίμηνο ήταν, τελικά, η ετυμηγορία της ΕΚΤ, μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης(*). Με απόλυτη πλειοψηφία η πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ πέρασε την προσέγγιση της, πως οι ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας απαιτούν περαιτέρω στήριξη, μέχρις ότου εδραιωθούν.

Αφήνοντας αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια (ή και σε χαμηλότερα) έως ότου διαπιστωθεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν, σταθερά, προς το 2% εντός του χρονικού ορίζοντα η Φρανκφούρτη θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος, λόγω πανδημίας Covid-19 στο σύνολο του 1,85 τρισ. Παράλληλα παραμένει η (ελάχιστη) περίοδος πλήρους κάλυψης (Μάρτιος 2022) με ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασής της στην προσεχή προγραμματισμένη συνεδρίαση (της 10ης Σεπτεμβρίου).

Όπως επίσης η task force, που έχει σε συνεχή παρακολούθηση όλα τα “μάκρο” και “μίκρο” οικονομικά στοιχεία, εξετάζοντας τα σε τακτά διαστήματα. Ένας πρώτος γύρος αποτίμησης (της αντίδρασης των αγορών) θα γίνει το προσεχές 3ήμερο (18-20/6) οπότε και -πιθανόν- να εξειδικευθούν συγκεκριμένα μέτρα ως προς τον χρονισμό, το ύψος και την σύνθεση των αγορών. Εξελίξεις, που ενισχύουν την προσπάθεια της Αθήνας, κάτι που φάνηκε και με την διπλή έξοδο στις αγορές μία μέρα νωρίτερα. Μέσω του Δημοσίου/ΟΔΔΗΧ με την επανέκδοση του 10ετούς (αντλώντας 2,5 δισ.) και του τραπεζικού συστήματος με το ΑΤ1 της Πειραιώς (για 600 εκατ.). Στο 0,836% το ελληνικό 10ετές, λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση των αποφάσεων της ΕΚΤ.

Και συνεχίζεται…

 

H Αθήνα και ο Luigi Einaudi

Δεδομένου, ότι το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού της χώρας μας, φτάνει προς τα όρια του (η ΕΚΤ έχει αγοράσει, ήδη, περί τα 24 δισ) η Αθήνα έχει κάθε εύλογο συμφέρον να συνταχθεί με την Ρώμη (και τη Μαδρίτη). Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την συγκυρία, στην Ρώμη του Μάριο Ντράγκι έχει ανοίξει η συζήτηση για την διαχείριση του χρέους, ανατρέχοντας, σχεδόν, 75 χρόνια πριν.

Η περίφημη Luigi Einaudi Stabilization Policy, είναι και πάλι επίκαιρη. Δηλαδή την πολιτική, που ακολούθησε ο πρόεδρος της Ιταλίας, αμέσως μετά τον Β’ΠΠ (1947) προκειμένου να τιθασεύσει το θηριώδες χρέος της χώρας του. Πρακτικά, με την απότομη αύξηση του πληθωρισμού (άρα πρόσκαιρη), για να “κάψει” χρέος (δημόσιο) διαδικασία που ακολουθήθηκε στην γειτονική χώρα, με την απόσβεση του πληθωρισμού (στη συνέχεια) να επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.

(*) την ίδια μέρα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενισχύοντας την εκτίμηση των Aγορών πως τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας θα συνεχιστούν (για όσο…), υλοποιώντας παράλληλα, πολιτική αύξησης της φορολόγησης των πλουσιότερων.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 15/06/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ