Στο 4% τοποθετεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), «βλέποντας» σημαντική επιτάχυνση για το 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να τοποθετείται στο 5,5%.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% το 2020, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού κλάδου πολύ σημαντικού για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του οποίου οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 44%. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε επίσης κατά 4,7%.

Μια ισχυρή πολιτική απάντηση μέσω των μέτρων στήριξης το 2020, που ανερχόταν σε περίπου 10% του ΑΕΠ, περιόρισε ορισμένες από τις πιο επιθετικές επιπτώσεις της κρίσης, ενώ εστίασε στην εισοδηματική στήριξη των ευάλωτων ατόμων, στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και στη δημοσιονομική στήριξη του τομέα της υγείας.

Τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή το 2021, με το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση. Οι εξαγωγές αγαθών συνεχίζουν να αποδίδουν και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται από τα τέλη του 2020. Τα φορολογικά μέτρα που σχετίζονται με το Covid-19 το 2021 προβλέπονται σε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,9% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένων της αναστολής του φόρου αλληλεγγύης, των ευνοϊκών κρατικών δανείων, των χαμηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των επιδοτήσεων για μακροχρόνια ανεργία. Υπάρχουν επίσης σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια, με περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.

Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 4% το 2021, «ανεβαίνοντας» στο 5,5% το 2022 καθώς επιταχύνεται η ανάκαμψη και προχωρούν σημαντικά έργα υποδομής. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ