Δεν έχουν πρόβλημα κεφαλαίων οι ελληνικές τράπεζες ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχουν κάνει μειώνοντας τα ανοίγματά τους και έδωσε τα σχετικά στοιχεία, μιλώντας από το συνέδριο του Economist.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί σε σπάνια οικονομική συγκυρία που παρουσιάζεται μία φορά κάθε 20 χρόνια και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν με σύνεση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, για να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) o κ. Μυλωνάς είπε ότι μετά τις τιτλοποιήσεις, τα «παλαιά» NPEs θα υποχωρήσουν κάτω από τα 12 δις ευρώ συνολικά, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται περίπου στο 8%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη πρόοδο. Είπε ακόμα ότι οι δανειολήπτες με δυσκολίες πληρωμής που σχετίζονται με τον covid-19, θα αντιστοιχούν σε ποσοστό λιγότερο από το 20% των δανείων (4 δις ευρώ) που εισήλθαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής είπε ότι ο ρόλος των τραπεζών θα είναι πολύ σημαντικός στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες είπε ο κ. Μυλωνάς, θα πρέπει να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις πιο βιώσιμες και δυναμικές μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές να επενδύσουν στην παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη.

Υποστήριξε μάλιστα, πως δεν τίθεται θέμα ρευστότητας, αλλά διαρθρωτικών προβλημάτων, αναφέροντας  πως σε σύνολο 900.000 επιχειρήσεων το 95% αφορά σε μικρομεσαίες και πολύ μικρές, οι οποίες καλύπτουν το 25% των πωλήσεων, αλλά είναι λιγότερο παραγωγικές από τις μεγαλύτερες.

Πρόσθεσε ότι, «60.000 εταιρείες έχουν δηλώσει εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, γεγονός που δυσκολεύει την χορήγηση δανείων από τις τράπεζες. Αυτό εξηγεί γιατί συμμετέχουν λιγότερο στον δανεισμό των επιχειρήσεων. Στα «κόκκινα δάνεια», αυτές οι επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύουν το 10% των εταιρικών δανείων στο σύνολό τους», είπε.

Ο κ. Μυλωνάς πρόσθεσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μίας δεύτερης κρίσης. «Υπάρχουν ευκαιρίες μπροστά μας. Εξάλλου, οι πάγιες επενδύσεις ήταν στο 11% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι για να καλύψουμε το κενό απαιτούνται επενδύσεις, ύψους 15 δις ευρώ ετησίως για τα επόμενα 5 χρόνια», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ