Καθώς έχει ήδη αποκλειστεί από καιρό, η πιθανότητα ενός παρατεταμένου γενικού lockdown που θα ήταν καταστρεπτικό για την οικονομία και την απασχόληση, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ότι δεν χαθεί ένας ακόμα χειμώνας.

Μεταξύ αυτών είναι και η επαναφορά στη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον το υποδείξει η αρμόδια επιτροπή, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο.

Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο», πρόσθεσε ο ίδιος για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα λιανικής εκτός πλάνου είναι η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους, αλλά είναι πιθανό να γίνει ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πέσει στο τραπέζι και σκέψεις όπως, οι κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι), να λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία.

Τους λοιμωξιολόγους απασχολεί ιδιαίτερα, είναι η πληρότητα στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα, του ιού αγγίζει ποσοστό και των πολιτών που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση για ένα αυστηρότερο πρωτόκολλο για την πληρότητα των κλειστών χώρων, σε σχέση με αυτό που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει τις επιλογές τόσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Από την άλλη, οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για  όσους είναι από δώδεκα ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Μεγάλο είναι εδώ το δίλημμα των γονέων για τα παιδιά και τους εφήβους μεταξύ 12 και 18 ετών, όταν δεν έχουν εμβολιασθεί σε επαρκές ποσοστό, οι ενήλικες εκπαιδευτικοί. 

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ