του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Πολύ μελάνι χύθηκε -παγκοσμίως- τις τελευταίες μέρες για το «σκάνδαλο» Evergrande και την «νέα Lehman Brothers» της Κίνας που θα συγκλόνιζε τον κόσμο.

“Παραδοσιακά”, τα τελευταία χρόνια, κάθε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, οι αγορές αναζητούν εκείνη τη βάσιμη δικαιολογία, για μια μεγάλη διόρθωση, μια επιστροφή των αξιών σε πιο λογικές αποτιμήσεις, μετά την οδυνηρή στρέβλωση που προκαλεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η πολυετής διατήρηση του πολύ χαμηλού έως μηδενικού κόστους χρήματος.

Ο Κινέζικος κατασκευαστικός κολοσσός Evergrande έδωσε την κατάλληλη αφορμή .

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Ναι, ο Κινεζικός γίγαντας στον τομέα των ακινήτων, ο Evergrande αντιμετωπίζει σοβαρά -πολύ σοβαρά- προβλήματα ρευστότητας.

Όπως όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι απανταχού στον πλανήτη, μετά την πολύμηνη πανδημική αδράνεια, μετά τη δραματική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (σίδερο, ξυλεία, τσιμέντο, Ενέργεια), των μεταφορικών και το ξαφνικό παγκόσμιο κύμα ακρίβειας.

Το κόστος κατασκευής εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή ύψη, ο Όμιλος Evergrande δεν μπορούσε να παραδώσει τις κατοικίες που είχε προ-πωλήσει, τα χρέη της εκτινάχθηκαν στα 305 δις €, απελπισμένες οικογένειες Κινέζων έκλαιγαν για τα λεφτά που έχασαν και για τη στέγη που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν.

Όμως η Κίνα δεν λειτουργεί όπως οι ΗΠΑ.

Τα κίνητρα, οι μέθοδοι και τα εργαλεία πολιτικής είναι διαφορετικά.

O πρόεδρος του Ομίλου Evergrandeo περιβόητος Xu Jiayin (Σου Τζια Γιν) , είναι ο 8ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ιδιοκτήτης της δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας της Γκουαντζού, άνθρωπος με πολύ μεγάλη επιρροή στο Πεκίνο.

O Hui Ka Yan όπως είναι το Καντονέζικο όνομά του Xu Jiayin, ανέβηκε  ψηλά, πολύ ψηλά.

Στο καθεστώς του Πεκίνου τέτοιοι διάττοντες αστέρες, είναι επικίνδυνοι.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση του Πεκίνου δεν πρόκειται να αφήσει δεκάδες χιλιάδες Κινέζων πολιτών χωρίς στέγη.

Αλλά ούτε θα αφήσει την “χρυσή” ευκαιρία να πάει χαμένη.

Θα «μικρύνει» τον Σου Τζια Γιν,  θα βάλει χέρι στην περιουσία του για να τον «σώσει» από την καταστροφή…

Eίναι χαρακτηριστική, η παράγραφος της ανάλυσης που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:

  • «πιστεύουμε ακόμη ότι η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία και το περιθώριο από τη σκοπιά της πολιτικής για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτή να μετατραπεί σε συστημική κρίση»,

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, η Gita Gopinath , δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της κινεζικής οικονομίας και υπογράμμισε πως η ενδεχόμενη πτώχευση Evergrande θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ασιατικού γίγαντα.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Κίνα», διαβεβαίωσε η Gita Gopinath και τόνισε ότι κατ’ αυτή είναι ανάγκη να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα των ακινήτων, που βασίζεται σε τραπεζικό δανεισμό και την έκδοση ομολογιών….

Συμπέρασμα:

Από αυτό το σημείο, μέχρι τον πανικό των αγορών και τον κατακλυσμό στη Λεωφόρο Αθηνών, η απόσταση είναι μεγάλη...

.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ