Αίσθηση προκαλούν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, με τις οποίες προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 6,5% για φέτος (υψηλότερη από το 6,1% που δίνει η κυβέρνηση) και αρνητικό πληθωρισμό σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή!

Στην έκθεση του Απριλίου με την πανδημία να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, το ΔΝΤ προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022.

Αλλά στην έκθεση World Economic Outlook που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αναθεωρεί. Μάλιστα το ΔΝΤ διατηρεί αυτά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά στις προβλέψεις του συνολικά για τη διετία 2021-2022 προβλέποντας ανάπτυξη 4,6% για τον επόμενο χρόνο και επίσης αρνητικό τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,1% στο τέλος της επόμενης χρονιάς, αφού στο μεσοδιάστημα περάσει οριακά θετικός.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό ασφαλώς εδράζονται και στις συνολικές εκτιμήσεις του για τις μέσες τιμές στην ενέργεια, τις οποίες προβλέπει χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Να σημειωθεί πάντως ότι το ΔΝΤ υπολογίζει με βάση τις μέσες τιμές και όχι τις σημερινές τιμές των αγορών.

Πάντως το Ταμείο εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξο από το υπουργείο Οικονομικών για φέτος, προβλέποντας ανάπτυξη 6,5% έναντι πρόβλεψης για 6,1% από το ΥΠΟΙΚ ενώ προβλέπει ανάπτυξη 4,6% για το 2022, έναντι της αντίστοιχης επίσημης κυβερνητικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,5% τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές η Ελλάδα θα ξεπεράσει την ύφεση και το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί στο τέλος του 2022, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 2022 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει πλήρως τη δυναμική της.

Προβλέπει ικανοποιητικές μέσες τιμές για το πετρέλαιο και πτώση της ανεργίας

Το ΔΝΤ προβλέπει πως η μέση τιμή του αργού πετρελαίου θα διαμορφωθεί σε 65,68 δολάρια το βαρέλι φέτος ενώ το 2022 θα υποχωρήσει ελαφρά στα 64,52 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος το ΔΝΤ εκτιμά πως θα έρθει σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 16,8% στο 15,8% φέτος και 14,6% του χρόνου ενώ προβλέπει και σταδιακή συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου, από το 7,4% του ΑΕΠ φέτος σε 5,1% το 2022 και 3,4% το 2026.

Μακροπρόθεσμα το ΔΝΤ παραμένει σταθερά απαισιόδοξο προβλέποντας μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 1,3% και άνοδο του πληθωρισμού εκείνη τη χρονιά στο 1,3% επίσης το έτος 2026.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ