Η πανδημία έχει επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας και αυτό αποτυπώνεται στο Fiscal Monitor του ΔΝΤ που έρχεται μετά τις χθεσινές αισιόδοξες προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, να θαμπώσει ελαφρώς την εικόνα με απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Το Ταμείο βλέπει ελλείμματα και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Μάλιστα τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία προβλέπει δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ έως και το 2026.

Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η συζήτηση στην ΕΕ για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας μετά την περίοδο χαλάρωσης λόγω πανδημίας, από το 2023 και μετά. Πάντως το ΔΝΤ προβλέπει πτώση του πρωτογενούς ελλείμματος από το 7,3% φέτος στο 1,3% του ΑΕΠ του χρόνου.

Για τη συνέχεια προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα όπως 0,2% το 2023, 0,6% το 2024. Στο 1% του ΑΕΠ βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 και στο 1,5% το 2026, για το οποίο όμως προβλέπει μικρή ανάπτυξη.

Στο θέμα του χρέους το Ταμείο εισάγει το «μεικτό χρέος» προσθέτοντας στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης και τους τόκους από τα δάνεια του EFSF-ESM και το διμερές δάνειο, που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί…

Παρόλα αυτά αναμένει μείωση του χρέους στο 180% του ΑΕΠ έως το 2026.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ