Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων όπου το ξεπούλημα οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές τους τίτλους και σε άνοδο τις αποδόσεις (επιτόκια). Οι πιέσεις αγγίζουν και τα ελληνικά ομόλογα που η απόδοση στο δεκαετές έχει ξεπεράσει το 1% και σήμερα βρέθηκε προς στιγμήν πάνω από το 1,30%. Το γερμανικό bund έφθασε να έχει απόδοση 0,085%.

Οι δανειστές δείχνουν την δυσαρέσκειά τους, στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ η οποία δεν αλλάζει, όπως και στις τελευταίες δηλώσεις Λαγκάρντ, η οποία προανήγγειλε μεν την κατάργηση του PEPP τον Μάρτιο, χωρίς όμως να ανακοινώσει τι θα γίνει με τα μέτρα που θα γεφυρώσουν το κενό του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων PEPP.

Επιπλέον η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο επιμένοντας ωστόσο στην πάγια θέση της ότι είναι προσωρινό φαινόμενο. Οι δανειστές είχαν πολλούς λόγους για να δυσαρεστηθούν με αυτά:

*Τα επιτόκια είναι αρνητικά και δεν παίρνουν αποδόσεις.

*Δεν υπάρχει καμία διάθεση ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ παρά την παραδοχή ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει και είναι χαρακτηριστική η παραίτηση του Γερμανού τραπεζίτη Γενς Βάϊντμαν που πέρασε στα ψιλά.

*Καταργείται ένα έκτακτο πρόγραμμα αγορών για τα ομόλογα τα οποία πουλάνε στην ΕΚΤ, ενώ δεν ξέρουν τίποτα για τα μέτρα που θα γεφυρώσουν το κενό. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς οι αγορές ομολόγων χάνουν έναν σίγουρο και μεγάλο αγοραστή.

Αποτέλεσμα είναι να ενταθούν σήμερα οι πιέσεις που αφορούν το σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης, αλλά έχουν διαφορετική επίδραση σε ρηχές αγορές όπως η ελληνική και σε βαθιές αγορές όπως αυτές των γερμανικών bunds. Υποχωρούν έντονα και τα γερμανικά ομόλογα, καθώς οι πιέσεις ασκούνται στο σύνολο του ταμπλό.

Καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις (επιτόκια) για όλα τα ομόλογα,στα λίγα ελληνικά ομόλογα είναι πιο εύκολο να διαμορφωθούν τιμές με μία και μόνη εντολή σε αντίθεση με τα γερμανικά. Το ίδιο εύκολα ένας αγοραστής μπορεί να αλλάξει την απόδοση επειδή οι ελληνικοί τίτλοι απλά είναι δυσεύρετοι.

Πάντως η άγνοια για τα μέτρα που θα γεφυρώσουν το κενό επηρεάζει αναλογικά περισσότερα τα μη επιλέξιμα ακόμα ελληνικά ομόλογα που επωφελήθηκαν πολύ από το πρόγραμμα PEPP. Αυτή είναι και η αιτία που οι αποδόσεις τους αυξάνονται αναλογικά περισσότερο από των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων.

Όμως οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών από τον Σεπτέμβριο, αυξάνονται ταχύτερα από των γερμανικών δεκαετών και το spread (η διαφορά των αποδόσεων) έχει αυξηθεί από την περίοδο των αρχών του Αυγούστου όταν είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ρεκόρ.

Στην πράξη πάντως τα spreads παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα και στο σημερινό spread ήταν ρεκόρ στις αρχές του 2021 πριν ακολουθήσουν άλλα. Απλά από τα τέλη Αυγούστου έχει αλλάξει η τάση για όλα τα ομόλογα και φυσικά τα ελληνικά.

Νίκος Κωτσικόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ