Βέβαιο θεωρείται ότι οι Αρχές ειδικότερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ψάξουν τον τρόπο με τον οποίο η Attica Bank την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης με κομμένο το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου έφθασε χθες να κάνει τις πρώτες πράξεις στη συνεδρίαση με τιμή 9 φορές μεγαλύτερη της εκκίνησης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου στρέβλωση στον Γενικό Δείκτη και το δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εκείνο που δεν είναι βέβαιο, είναι τι ακριβώς θα βρει, πέραν αυτών που έβαλαν τις εντολές. Η ουσία είναι ότι οι Αρχές και το ΧΑ εξετέθησαν για άλλη μία φορά κι ενώ η περίπτωση Folli -Follie , έχει αφήσει ουλές και σημάδια στην αγορά.

Ουλές και σημάδια που έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα:

*Έχουν κάνει τους Έλληνες επενδυτές να απέχουν από μία καλή αγορά προτιμώντας να επενδύουν σε μετοχές εταιριών του εξωτερικού για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτα και ούτε μπορούν να παρακολουθήσουν τίποτα τα κεφάλαιά τους.

*Έχουν κάνει τους ξένους επενδυτές να μένουν διστακτικοί εκτός αγοράς ή να απαιτούν προνομιακή μεταχείριση προκειμένου να τοποθετηθούν.

Είναι σημαντικό να υπάρχει νόμος και εφαρμογή του και διαφάνεια. Δεν είμαστε ζούγκλα και δεν είναι δυνατόν να δίνεται αυτή η εικόνα, ούτε εκτός, αλλά ούτε και εντός…

Τι συνέβη

Κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης με ελάχιστη ζήτηση και με ισχνά κεφάλαια λόγω της ρηχότητας στη μετοχή, κάποιοι αγόρασαν ελάχιστες μετοχές στην τιμή των 2,5 ευρώ δηλαδή 9 φορές πάνω από την τιμή που έκανε εκκίνηση η μετοχή χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση.

Οι Αρχές είχαν επιτρέψει πολύ μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης με την τιμή να έχει πλαφόν τα 5,13 ευρώ και «πάτωμα» τα 0,1918 ευρώ. Είναι άραγε απαραίτητο τόσο μεγάλο εύρος όταν και με τη μισή τιμή του ανώτατου ορίου, η στρέβλωση ήταν τεράστια;

Η τιμή εκκίνησης της μετοχής, είχε καθορισθεί στα 0,2740 ευρώ και σύμφωνα με τους όρους της αύξησης κεφαλαίου των 240 εκ. ευρώ, προβλέπει περίπου 49,5 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά με τιμή 0,20 ευρώ τη μία.

Καθώς οι νέες μετοχές δεν έχουν εισαχθεί (αλλά ούτε και η αύξηση κεφαλαίου έχει ολοκληρωθεί, η μετοχή ξεκίνησε χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση και άλλες εποχές θα σημείωνε μεγάλη άνοδο επί μέρες σε ένα κλίμα που θα θεωρούσε δεδομένη την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου.

Η μετοχή με την άνοδο αυτή, έκανε την Attica Bank να καταγράφει πλασματικά κεφαλαιοποίηση άνω των 2,1 δις ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και την κεφαλαιοποίση της Τράπεζας Πειραιώς και εταιριών θηρία της εγχώριας αγορά, Mytilineos, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil κλπ. Έφθασε να έχει δηλαδή την 8η μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς!

Με αυτή την κεφαλαιοποίηση η οποία επιτεύχθηκε με μία χούφτα ευρώ, η Attica κρατούσε θετικό το Γενικό Δείκτη και προσέφερε κέρδη στο δείκτη FTSE Mid στρεβλώνοντας όλη την εικόνα του ΧΑ.

Έτσι όμως τίθενται κάποια θέματα:

*Γιατί επιτρέπονται τέτοια όρια διακύμανσης; Δεν είναι αρκετό το +100% προς τα πάνω και το -50% προς τα κάτω;

*Γιατί η μετοχή παρέμεινε στους δείκτες πριν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου;

*Γιατί αφού επιτρέπονται αυτά τα όρια διακύμανσης δεν απαιτείται στοιχειώδης όγκος συναλλαγών;

Είναι ξεκάθαρο πως η εικόνα της αγοράς έχει πληγεί από συγκεκριμένες πρακτικές στις οποίες δεν υπήρξε αντίδραση. Θα είναι αυτή άλλη μία τέτοια περίπτωση;

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ