του Πάνου Νικολάου, Εμπορικού Διευθυντή, Υδρόγειος Ασφαλιστική

Τα ακραία φυσικά φαινόμενα κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους, υπενθυμίζοντάς μας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, υπάρχει, προκαλεί καταστροφές και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Οι καταστροφές και η αμεσότητα των δράσεων έχουν επιβάλει πλέον τον όρο «κλιματική κρίση», υποδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. 

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει για τη Μεσόγειο αύξηση των δασικών εκτάσεων που θα καίγονται κάθε χρόνο κατά 41%, αύξηση εμφάνισης για τους ακραίους καύσωνες κατά 173% και αύξηση των ραγδαίων βροχοπτώσεων κατά 10%. Στο παραπάνω «μείγμα» θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους σεισμούς, οι οποίοι παραμένουν το φυσικό φαινόμενο με τη μεγαλύτερη επίπτωση στις ασφαλιστικές αποζημιώσεις. 

Στην Ελλάδα, είναι σαφώς έκδηλη η αύξηση της συχνότητας των ακραίων φυσικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, το ύψος των αποζημιώσεων από βροχοπτώσεις/πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές και σεισμούς ανήλθε σε 307,9 εκατ. ευρώ για το διάστημα 1993-2018. 

Από την ίδια έρευνα καταδεικνύεται ότι οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες αποτελούν το φαινόμενο με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης και το μεγαλύτερο πλήθος ζημιών, το οποίο μάλιστα μπορεί να συμβεί πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

 Στο τοπίο που διαμορφώνεται, ο θεσμός της ασφάλισης έρχεται να διαδραματίσει έναν πολύ κομβικό ρόλο, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων καταστροφικών γεγονότων. 

Η ασφαλιστική σύμβαση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των πληγέντων μετά από τέτοια γεγονότα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή των σχετικών καλύψεων που περιλαμβάνονται στα προγράμματα ασφάλισης κυρίως του κλάδου περιουσίας, αλλά και άλλων κλάδων, όπως π.χ. οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης, η ταξιδιωτική ασφάλιση κ.τ.λ. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, σύμφωνα με την πρακτική της ασφαλιστικής αγοράς (και στην Ελλάδα), οι καλύψεις αυτές παρέχονται συνήθως συνδυαστικά (π.χ. κάλυψη φυσικών φαινομένων που καλύπτει πλημμύρα-θύελλα-καταιγίδα) ως μέρος ευρύτερων προγραμμάτων ασφάλισης (π.χ. κατοικίας, επιχειρήσεων, τεχνικών έργων) ενώ συχνά πλαισιώνονται και από ευρύτερες καλύψεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση του ασφαλισμένου (π.χ. κάλυψη εξόδων για παραμονή σε ξενοδοχείο, εφόσον ο χώρος δεν είναι κατοικήσιμος), παρέχοντας σε αυτόν ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Παρά το μεγάλο εύρος των προσφερόμενων καλύψεων, η ασφάλιση περιουσίας παραμένει εξαιρετικά οικονομική και προσβάσιμη για κάθε Έλληνα.

Δυστυχώς, όμως, κι ενώ το ποσοστό της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, ο Έλληνας παραμένει ανασφάλιστος ή συχνά αποδεικνύεται υπασφαλισμένος και άρα ισχυρά εκτεθειμένος απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες αυτών των φαινομένων. 

Η υπασφάλιση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή ενημέρωση του πελάτη, ο οποίος, με τη βοήθεια του ασφαλιστικού του διαμεσολαβητή και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα καταλήξει στον σωστό προσδιορισμό των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων της περιουσίας του. 

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ