Πώς θα ορίζατε την οικονομική ελευθερία μιας χώρας;

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την οικονομική ελευθερία για μια χώρα είναι πολλοί και έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με την ανεξαρτησία στον ανταγωνισμό των αγορών, την ασφάλεια του ατόμου και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Με απλά λόγια, πρόκειται για την ποιότητα των πολιτικών και οικονομικών θεσμών των κρατών.

Μέτρα Οικονομικής Ελευθερίας

Ο δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Heritage Organization χρησιμοποιεί πέντε ευρεία πεδία για να ορίσει την οικονομική ελευθερία των χωρών.

Κυβέρνηση: Οι μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, η φορολογία και οι πιο ευρείες κρατικές υπηρεσίες τείνουν να μειώνουν τις ατομικές επιλογές και την οικονομική ελευθερία.

Νομικό σύστημα και δικαιώματα ιδιοκτησίας: Η ικανότητα συσσώρευσης ιδιωτικής περιουσίας και πλούτου είναι μια κεντρική κινητήριος δύναμη για τους εργαζόμενους και τους επενδυτές σε μια οικονομία της αγοράς και τα νομικά πλαίσια που λειτουργούν σωστά προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Χρήματα: Τα κέρδη διατηρούν την αξία τους ή χάνονται λόγω του πληθωρισμού; Όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός και ασταθής, οι πολίτες δεν μπορούν να προγραμματίσουν το μέλλον και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την οικονομική τους ελευθερία.

Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: Η ελευθερία στις ανταλλαγές — με την ευρεία έννοια, αγορά, πώληση, σύναψη συμβάσεων κ.λπ. — θεωρείται απαραίτητη για την οικονομική ευημερία. Οι περιορισμένες επιλογές διεθνών συναλλαγών μειώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Μεταρρυθμίσεις: Όταν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν εργαλεία και επιβάλλουν κανονισμούς που περιορίζουν το δικαίωμα στην ανταλλαγή, η οικονομική ελευθερία συνήθως περιορίζεται.

Ευρώπη

Από το σύνολο των 38 πιο ελεύθερων οικονομικά χωρών του κόσμου, πάνω από τις μισές βρίσκονται στην Ευρώπη. (με βαθμολογία άνω του 70).  Αυτό οφείλεται στους σχετικά εκτεταμένους και μακροχρόνια θεσμούς ελεύθερης αγοράς της περιοχής, στο ισχυρό κράτος δικαίου και στην εξαιρετικά ισχυρή ελευθερία επενδύσεων.

Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να παλεύει με μια ποικιλία πολιτικών φραγμών. Μεταξύ άλλων Αυτό περιλαμβάνει υπερβολικά προστατευτικούς και δαπανηρούς εργασιακούς κανονισμούς, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η Ελλάδα, με βαθμολογία που δεν ξεπερνά τους 61 βαθμούς (60,9) ακριβώς πάνω από την Ουκρανία και κάτω από την Λευκορωσία (61)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ