Επιταχύνεται η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων με προκήρυξη από τον ΑΔΜΗΕ των έργων που θα εντάξουν τη Σέριφο τη Μήλο και τη Φολέγανδρο στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο. Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 308,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 133 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ενσωμάτωση των τριών νησιών στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσεται στην τέταρτη και τελική φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία ξεκίνησε με τη δημοπράτηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης.

Σε συνδυασμό με τις τρεις πρώτες φάσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με την αποπεράτωση και της Δʼ φάσης, όλα τα νησιά των Κυκλάδων θα καλύπτουν πλέον τις ανάγκες τους σε ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο, ώστε να μειωθεί κατακόρυφα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να περιορισθούν σημαντικά οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές ανά την επικράτεια.

Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 265 εκατ. αφορά την κατασκευή των υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο (προϋπολογισμού 150 εκατ.) να αφορά τα καλωδιακά τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος. Το δεύτερο σκέλος (προϋπολογισμού 115 εκατ.) αφορά τα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα. Όλα τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 20 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 43,5 εκατ. αφορά την κατασκευή των υποσταθμών στα τρία νησιά. Και αυτό χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο για τους υποσταθμούς σε Φολέγανδρο και Μήλο, και το δεύτερο για τον υποσταθμό στη Σέριφο. Οι προϋπολογισμοί τους είναι 27,8 και 15,7 εκατ. ευρώ. Οι προθεσμίες ολοκλήρωσης είναι 22 μήνες για τους υποσταθμούς σε Σέριφο και Φολέγανδρο, και 24 μήνες για τον υποσταθμό της Μήλου.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για όλες τις δημοπρασίες είναι η 8η Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών που θα υποβληθούν.

Στο μεταξύ, μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διασύνδεση της Σαντορίνης, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της τέταρτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Η Δ΄ φάση θα αυξήσει έτι περαιτέρω τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων που έχει προηγηθεί. Έτσι, καθώς η ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων έχει ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι ρυπογόνοι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε Πάρο, Σύρο και Μύκονο, μειώνοντας τις ετήσιες εκπομπές ρύπων κατά 370.000 τόνους, με την αποπεράτωση της διασύνδεσης και των τεσσάρων νησιών, θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι τοπικές μονάδες στη Σαντορίνη και τη Μήλο.

Υπολογίζεται ότι οι εκπομπές CO2 θα περιορισθούν περαιτέρω κατά 100.000 τόνους. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για την εξοικονόμηση έως 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές όλης της χώρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ