Στις 12.30 το μεσημέρι, τα πρώτα 6 Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας θα προσγειωθούν στην 114η Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα. Θα έχουν ήδη ταξιδέψει 180 λεπτά της ώρας από τη Γαλλία μέχρι την Ελλάδα.

Πριν την προσγείωση τους στην Τανάγρα, όπου θα ενταχθούν στην 332η Μοίρα, θα πετάξουν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης μεταξύ 12:00 και 12:30.

Σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας, τα πρώτα μαχητικά ετοιμάστηκαν για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, προχώρησε η εκπαίδευση των πρώτων ιπταμένων (που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους χειριστές το επόμενο χρονικό διάστημα), παραδόθηκε στην Ελλάδα το σύνολο των οπλικών συστημάτων που αυτά θα φέρουν και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις της 114ης Πτέρυγας Μάχης να μπορούν να φιλοξενήσουν τα μαχητικά που θεωρούνται ως μία ξεχωριστή κατηγορία μεταξύ των παλαιότερων της 4ης και των νέων της 5ης γενιάς.

Από αύριο κιόλας τα έξι νέα υπερσύγχρονα μαχητικά μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι τα πρώτα 6 σε σύνολο 24 μαχητικών αυτού του τύπου (μισά μεταχειρισμένα και μισά νέα), τα οποία αναμένεται να παραδοθούν σε βάθος τριετίας.

Η δεύτερη εξάδα αναμένεται στο τέλος του 2022, η επόμενη στα τέλη του 2023, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα οριστικοποιηθεί και η άφιξη των τελευταίων έξι.

Το σύνολο του κόστους των πρώτων 18 Rafale –με τα οπλικά συστήματα που φέρουν– φθάνει τα 2,32 δισ. ευρώ, ενώ των 6 νέων που αποφασίστηκε να προστεθούν στις δυνάμεις της 332 Μοίρας θα φθάσει το 1,07 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Τανάγρα όπου  θα ανακοινώσει την κατάργηση των κρατήσεων στο επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν χειριστές της Π.Α. και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Στην τελετή θα παρευρίσκονται, φυσικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Rafale θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τα F-16 που αναβαθμίζονται σε Viper, αλλά και στη μελλοντική πιθανότητα πρόσκτησης F-35.

Η επιχειρησιακή ανησυχία που έχει καταλάβει την Αγκυρα αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία στάθμευσης των Rafale του ..Κατάρ.. στο έδαφός της, προκειμένου να μελετήσει τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ