Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τίτλο: “Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ” είναι αποκαλυπτική:

  • Η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2018, αναζωπυρώνει τον κίνδυνο έντασης του φορολογικού ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Θεωρείται πλέον πιθανή η διάβρωση των φορολογικών βάσεων σε χώρες της ΕΕ.

Η μεταρρύθμιση Τραμπ προβλέπει μία σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 21% από το 35% με παράλληλη πλήρη έκπτωση των επενδύσεων από τη φορολογική βάση των επιχειρήσεων για πέντε χρόνια. Προβλέπει, επίσης, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Με τον νέο νόμο, καταργείται η φορολογία για το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που αποκτούν αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας την κίνηση προς ένα “υβριδικό” σύστημα φορολογίας στις ΗΠΑ με έναν εφάπαξ μεταβατικό φόρο 15% επί των αφορολόγητων κερδών.

Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα μειωθεί κοντά στο επίπεδο που ισχύει σε μία σειρά οικονομιών της Ευρωζώνης, αναφέρει η έκθεση.

  • “Πριν από τη μεταρρύθμιση, ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερος από αυτόν όλων των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ, μετά τη μεταρρύθμιση, είναι πιο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των συντελεστών που ισχύουν στις χώρες αυτές”.

Συνολικά, η μεταρρύθμιση θα δώσει μία σημαντική δημοσιονομική στήριξη στην αμερικανική οικονομία την επόμενη δεκαετία, με την αρμόδια επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου να εκτιμά τη στατική καθαρή δημοσιονομική στήριξη για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις σε περίπου 1,46 τρισ. δολάρια για μία δεκαετία ή σε 0,7% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ