Εξαιρετικά πετυχημένη αποδεικνύεται η διοργάνωση του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Εκεί, με την αύρα των Πριγκηπονήσων σημαντικότατοι διπλωματικοί και θρησκευτικοί παράγοντες, όλων των δογμάτων, απλά και χωρίς περιστροφές αξίωσαν με επιχειρήματα την επανέναρξη της λειτουργίας της Σχολής που 50 χρόνια παραμένει κλειστή.

Αναβιώνοντας μνήμες, στον Λόφο της Ελπίδας, στην Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπόνησα, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη, έγιναν μοναδικές παρουσιάσεις που αφορούσαν στον διαθρησκευτικό διάλογο, την κλιματική αλλαγή αλλά και την πίστη ως γέφυρα ειρήνης και συνύπαρξης τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σχολή αλλά και την πολλαπλασιαστική συνεισφορά που θα δημιουργήσει η επανέναρξη της λειτουργίας της.

Οι συμμετέχοντες ήταν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ο Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατριαρχικών Σπουδών, ο Peter Mandaville,  Καθηγητής στο George Mason University,  Πρώην Ανώτερος Σύμβουλος Θρησκευτικών Σχέσεων στο US State Department, ο Carey Cavanaugh, , Πρόεδρος του International Alert, πρώην Πρέσβης, ο Rhett Power, Δημοσιογράφος, Forbes Magazine , η Barbara Kolm, Αναπληρωτής Διοικητής, Central Bank of Austria, ο Μarco Ventura,  Διευθυντής του Center for Religious Studies, Fondazione Bruno Kessler ο Καθηγητής Religious Diplomacy at the University of Sienna, ο Ραβίνος Elie Abadie, Senior Rabbi, Jewish Council of the United Arab Emirates και ο Jerome Binde, πρώην Αναπληρωτης Υποδιοικητής της   UNESCO ανάμεσα σε άλλους.

Ένας απο τους συμμετέχοντες που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε ότι:

  • «Πολλοί ευελπιστούν να ευαισθητοποιηθεί η` διεθνής κοινότητα σχετικά με την επιτακτική αναγκαιότητα η Χάλκη να επαναλειτουργήσει, καθώς ιστορικά υπήρξε η βασική θεολογική κοιτίδα της Κωνσταντινούπολης και σημαντικός θεσμός, υπό τον Οικουμενικό Θρόνο, για την προώθηση Ορθοδοξίας και της Θεολογικής Παιδείας. Η επαναλειτουργία της υπαγορεύεται από τον πολυσήμαντο χαρακτήρα του θεσμού, αλλά κυρίως από το προοδευτικό αίτημα για αποκατάσταση της ιστορικής αυτής αδικίας η οποία επέφερε πλήγμα σε μία Σχολή με παγκόσμιο εκτόπισμα».

Η διοργάνωση του Συμποσίου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την οικονομική στήριξη ιδιωτών χορηγών όπως η Εθνική Τράπεζα, οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι με την Arcadia Shipmanagement και το Salas Group.

Ευχή όλων είναι  ο ήλιος που λάμπρυνε τις μέρες του Συμποσίου να  αποτελεί καλό δείγμα για ευόδωση του στόχου της επαναλειτουργίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ