Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης της «Βίλας Κλωναρίδη», το κτίριο-σύμβολο που στέκει για περισσότερο από 120 χρόνια στο Πάρκο Φιξ, στα Πατήσια. Εδώ και μερικές μέρες συνεργεία του Δήμου Αθηναίων υλοποιούν τις πρώτες εργασίες αντιστήριξης και αναστήλωσης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο, ενώ ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί και οι διαδικασίες εκπόνησης μελετών για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου.

«Στόχος είναι το πανέμορφο αυτό εμβληματικό κτίριο στην “καρδιά” της Αθήνας, το οποίο έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πόλης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, να αναβιώσει -μαζί με άλλα εξίσου σημαντικά ιστορικά κτίρια, το πολιτισμικό παρελθόν της πρωτεύουσας και να συμβάλει στην πολιτιστική και αισθητική αναβάθμιση της γειτονιάς των Πατησίων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του δήμου. Επίσης τονίζεται ότι η αποκατάσταση της ιστορικής Βίλας αποτελεί «την τελευταία μεγάλη παρέμβαση στην έκταση του πάρκου “Κλωναρίδη – Φιξ”, το οποίο “ξανασυστήθηκε” στους Αθηναίους τον περασμένο Μάιο, ως ένα σύγχρονο αειφόρο αστικό πάρκο, στα πρότυπα των διεθνών τάσεων αρχιτεκτονικής τοπίου και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Δύο μήνες μετά, (Ιούλιος 2021), ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε και στην επαναλειτουργία του ιστορικού θερινού κινηματογράφου ΑΒ που επί τρεις δεκαετίες παρέμενε κλειστός και που σε συνδυασμό με το γειτονικό πάρκο Κλωναρίδη δημιούργησαν δύο σημεία αναφοράς για τους κατοίκους και επισκέπτες των Πατησίων».

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι η διάσωση και αποκατάσταση της Βίλας Κλωναρίδη «αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή δέσμευση της δημοτικής μας αρχής», της οποίας στόχος είναι «να μην αφήσουμε κανέναν “θησαυρό” από το πλούσιο κτιριακό απόθεμα της πόλης να χαθεί μέσα στη λήθη και στην εγκατάλειψη».

Η βίλα Κλωναρίδη

Διώροφη εξοχική κατοικία οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ακόμα η αραιοκατοικημένη περιοχή των Πατησίων ήταν γεμάτη χωράφια και ανθόκηπους. Η σημερινή της μορφή διαμορφώθηκε ύστερα από συνεχείς προσθήκες και επεκτάσεις.

Διαθέτει πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό ζωγραφικό διάκοσμο, φιλοτεχνημένο από αξιόλογους καλλιτέχνες της εποχής. Λόγω της σημαντικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής της αξίας, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η οικογένεια Κλωναρίδη εγκαταστάθηκε στη βίλα το 1902, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της κατασκευής του οικογενειακού εργοστασίου ζυθοποιίας και παγοποιίας, σε όμορο οικόπεδο.

Όταν, λόγω οικονομικών δυσχερειών, το εργοστάσιο πέρασε στην ιδιοκτησία του Κ. Φιξ, εκείνος παραχώρησε επίσημα στη διαθήκη του τη βίλα στους απόγονους της οικογένειας Κλωναρίδη. Μετά και την οικονομική κατάρρευση της Φιξ το 1982, η περιουσία της επιχείρησης κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία ο χώρος του εργοστασίου και η βίλα περιήλθαν το 1993 στην κατοχή του Δήμου Αθηναίων.

Το εργοστάσιο τη δεκαετία του ’80 λειτούργησε ως χώρος πολιτισμού και φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες εναλλακτικού χαρακτήρα. Κατεδαφίστηκε το 2000 επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου για να γίνει πάρκο.  Η βίλα μέχρι το 1999 στέγαζε απόγονο της οικογένειας Κλωναρίδη, αργότερα έμεινε ακατοίκητη και  εγκαταλείφτηκε στη φθορά του χρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ