H Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr διοργανώνουν το 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο διεξάγεται την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη πλατφόρμα Ψηφιακής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ethosGROUP.

Η κα. Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.) μίλησε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

“Για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων συνίσταται η αλληλοσυμπλήρωση των τριών πυλώνων.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε διάφορα κράτη, όπου ο κάθε πυλώνας εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες.

Το μοντέλο των τριών πυλώνων ασφάλισης είναι ο καθρέφτης του συνταξιοδοτικού συστήματος, κάπως επιτελεί στην κατανόηση των προβλημάτων, τα συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επίτευξη των στόχων” τόνισε.

Και συνέχισε: “Ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης, παρά την ανάπτυξη, παραμένει λιγότερο διαδεδομένος σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από το 2016 έχει προκύψει μεγάλο ενδιαφέρον για την ίδρυση ΤΕΑ. Έκτοτε υπάρχει αυξητική τάση. Σύμφωνα με τον 4680/20 περίπου 24 ΤΕΑ δραστηριοποιούνται με κεφάλαια 200 εκατομμυρίων ευρώ, στο 0,11% του ΑΕΠ, κεφαλαία για συνταξιοδοτικές παροχές. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα κεφαλαία των τεσσάρων ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης φτάνουμε το 1% του ΑΕΠ.

Στα ΤΕΑ έχουν ασφαλιστεί 35.000 εργαζόμενοι, ενώ ορισμένα από τα ταμεία εν λειτουργία προσφέρουν και συμπληρωματικές παροχές και άλλες ασφαλίσεις.

Το 2022 αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το Ταμείο της Eurobank και ένα ακόμη που βρίσκεται στη φάση της έγκρισης. Επίσης να πω ότι υπάρχουν δυο ακόμη αιτήσεις μεταξύ αυτών και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Είναι ενδιαφέρον ότι από το 2020 εκδηλώνουν ενδιαφέρον διάφοροι εργοδότες, όπως οι τράπεζες, για να ασφαλίσουν έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων.

Αδιαμφισβήτητα, η επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί έναν αναπτυξιακό μοχλό για να βελτιώσει τα κίνητρα για εργασία και περιορισμό ασφαλιστικού κινδύνου.

Μια παράμερος που πρέπει να προσέξουμε είναι το μέγεθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό, στην ΕΕ, μικρών επιχειρήσεων με λιγότερο από 50 εργαζόμενους. Σε αυτό θα συντελούσε η ίδρυση πολυ-επιχειρησιακών ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη αυτού του σημαντικού θεσμού πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες και υψηλές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

Ως προς την φιλοσοφία της, η επαγγελματική ασφάλιση παρουσιάζει ομοιότητες με τον 1ο πυλώνα, τεχνικά όμως με τον 3ο πυλώνα ασφάλισης” έκλεισε.

 


 

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή με έδρα την Αθήνα,  έχει συσταθεί με βάση το άρθ.9 του ν.3029/2002 και το έργο της συνδέεται αποκλειστικά με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση σε όλα τα επίπεδα.

Οι αρμοδιότητες της ΕΑΑ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, άπτονται του πρώτου και δεύτερου πυλώνα ασφάλισης και είναι συνοπτικά οι εξής:

Η μελέτη του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης στα πλαίσια του μακροχρόνιου οικονομικού και χρηματοδοτικού σχεδιασμού για την εξασφάλιση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας, της βιωσιμότητας και της αναλογιστικής ισορροπίας του συστήματος αυτού.

Η παρακολούθηση της πορείας των ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν μορφή Ν.Π.Π.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., αλλά και κάθε άλλου ασφαλιστικού οργανισμού που εποπτεύεται από οποιοδήποτε Υπουργείο.

Η διατύπωση γνώμης για τις προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας ασφαλιστικών οργανισμών υπό ίδρυση, μορφής Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. και ο τακτικός ετήσιος αναλογιστικός έλεγχος αυτών.

Η συλλογή, η οργάνωση, η επεξεργασία και η αξιολόγηση των τεχνικών, οικονομικών, λογιστικών, δημογραφικών και άλλων συναφών στοιχείων που αφορούν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς που υπάγονται σε οποιοδήποτε Υπουργείο.

Ο καθορισμός των προδιαγραφών των αναλογιστικών μελετών του πρώτου και δεύτερου πυλώνα ασφάλισης.

Η συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών ή με διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα καθώς και η συμμετοχή σε δραστηριότητες των εν λόγω αρχών και οργάνων.


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ