Ενδιαφέροντα πράγματα κατατέθηκαν σε πάνελ, στο πλαίσιο της 2ης μέρας του Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης από την ΕΛΕΤΕΑ και την Ethos Events, που είχε ως θέμα την “Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον 1ο Πυλώνα: Το Τ.Ε.Κ.Α., η Νέα Αρχή του Ασφαλιστικού Συστήματος και οι αναμενόμενες παράπλευρες ωφέλειες στην επαγγελματική ασφάλιση”.

Στο πάνελ με συντονιστή τον Βασίλη Αγγελόπουλο, Συντάκτη Εργατικού Ρεπορτάζ στη “Ναυτεμπορική” συμμετείχαν οι: Δρ Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μιχαήλ Ανθρωπέλος
Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής  Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ελευθέριος Κρητικός, Υποδιοικητής e-EΦΚΑ, Πρόεδρος ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ & Αντιπρόεδρος ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, Γιώργος Στρατόπουλος
Μέλος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Κ.Α. & Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θεμιστοκλής Χαντζαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Κουλτούρα, ενημέρωση, εμπιστοσύνη, επένδυση είναι οι λέξεις που περιγράφουν το νέο ΤΕΚΑ που ξεκίνησε την λειτουργία του.

Το νέο δημόσιο ταμείο ΤΕΚΑ οργανώνεται και συνεργάζεται με τον ΕΦΚΑ για να διαχειριστεί τις ανάγκες του νέου επικουρικού συστήματος που προβλέπει την σταδιακή μετατροπή του συστήματος των επικουρικών συντάξεων από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

Η Δρ. Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε: Έχουμε για πρώτη φορά στην χώρα μας την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης στην κοινωνική ασφάλιση, πλέον είναι πραγματικότητα ο νόμος ψηφίστηκε το 2021. Από 1/1/22 το ΤΕΚΑ ξεκίνησε -πρακτικά- να λειτουργεί. Οι νέοι ασφαλισμένοι μπαίνουν στο μητρώο που εισήλθαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας τον Ιανουάριο και η υποβολή ΑΠΔ θα γίνει στο ΤΕΚΑ. Βρισκόμαστε σε διαδικασία δοκιμαστικής υποβολής των ΑΠΔ. Στον 4826 περιγράφονται ξεκάθαρα οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης του νέου ΤΕΚΑ. Πέρα από την κεφαλαιοποίηση, έχουμε για πρώτη φορά επικουρική σύνταξη με ενιαίους κανόνες για όλους, κάτι που είναι ζητούμενο για το σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Τα οφέλη για τον ασφαλισμένο είναι πολλά καθώς έχει καλύτερες μεσοπρόθεσμες αποδόσεις. Το διανεμητικό σύστημα λόγω του δημογραφικού είναι σε πίεση. Έχουμε όλο και περισσότερους συνταξιούχους να στηρίζονται σε λιγότερους εργαζόμενους. Αυτό που θελουμε είναι να τονίσουμε την κουλτούρα της ασφάλισης, ότι πρέπει κάποιος να ασχολείται με την μελλοντική του σύνταξη από σήμερα. Πρώτο μέλημα είναι η κουλτούρα της σύνταξης που οδηγεί στην κουλτούρα της ασφάλισης. Η κουλτούρα των επενδύσεων θα έρθει αργότερα. Είναι ευθύνη του ταμείου να φροντίσει για το μελλοντικό εισόδημα των ασφαλισμένων. Στις σημαντικές ενέργειες περιλαμβάνεται η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας MyTEKA που έχει προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες του 2022″.

Ο Γιώργος Στρατόπουλος, Μέλος Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Κ.Α. & Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε: Η διασφάλιση των επενδύσεων ξεκινά από την εκλογή του ΔΣ και τις διαδικασίες που προβλέπονται. Δίνεται σημασία για την εκλογή ενός άξιου ΔΣ στο ΤΕΚΑ το οποίο θα διασφαλίσει την καλή λειτουργία του, με διαφάνεια. Πρέπει να έχουμε απαραίτητες επενδύσεις, να υπάρχει αναλογιστική λειτουργία και να υπάρχει επαγγελματική διαχείριση που να εξασφαλίσει τις καλές επιδόσεις. Ειδικά το ΤΕΚΑ -επειδή έχει οικονομία κλίμακας, θα έχει χαμηλά έξοδα. Το να έχεις λίγα έξοδα σε βοηθά να έχεις λίγο καλύτερες αποδόσεις και ειδικά σε βάθος χρόνου. Το πλεονέκτημα του ΤΕΚΑ είναι τα χαμηλά κόστη. Πρώτα πρέπει να προωθηθεί η κουλτούρα της ασφάλισης και μετά της επένδυσης. Η επενδυτική παιδεία θα πάρει χρόνια. 

Ο Ελευθέριος Κρητικός, Υποδιοικητής e-EΦΚΑ, Πρόεδρος ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ & Αντιπρόεδρος ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών τόνισε: Σαν τεχνοκράτης-οικονομολόγος θέλω να πω συγχαρητήρια στην κα. Κερασιώτου και τον κ. Στρατόπουλο που συνέδραμαν στην υλοποίηση του ΤΕΚΑ, μαζί με την πολιτική βούληση, μέσα σε εξαιρετικούς χρόνους, που ήταν ζητούμενο για πολλά χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν τα best practices από χώρες όπου ευδοκιμεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Για να μειωθεί η συστολή του κόσμου γύρω από το ΤΕΚΑ, οι χώρες στις οποίες δε ευδοκίμησε ένα τέτοιο σύστημα αφορούσαν την Λατινική Αμερική και του ανατολικού μπλοκ. Το ΤΕΚΑ θα επενδύσει κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και δετερευόντως σε αγορές εκτός της χώρας. Οι λογαριασμοί θα είναι ατομικοί, οι επενδύσεις συλλογικές. Η διαφοροποίηση οφείλεται ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα εισφέρει διαφορετικά. Η ΕΔΕΚΤ επελέγη για τα 5 πρώτα χρόνια να επενδύσει τα κεφαλαία. Το ΤΕΚΑ ήρθε για να γίνει μέρος της καθημερινότητας των νέων ασφαλισμένων. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τα επαγγελματικά ταμεία. Το ΤΕΚΑ δείχνει τον δρόμο. 

 

Ο Θεμιστοκλής Χαντζαρίδης Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών ανέφερε: Η πορεία της ΑΕΔΑΚ φαίνεται εξαιρετικά επιτυχημένη και η επαγγελματική διαχείριση, μέσω ΟΣΕΚΑ, το πιο αυστηρά, εποπτευόμενο και αποτελεσματικό μέσο αποταμίευσης. Η ΑΕΔΑΚ έχει επενδυτική επιτροπή που χαράσσει στρατηγική, έχει κανονισμό λειτουργίας, ορίζει τα όρια κινδύνου. Διαθέτει τεχνογνωσία και προστιθέμενη αξία 20 χρόνων λειτουργίας και αποτελεσματικότητα. Είναι σοβαρή και εχέγγυα για το ΤΕΚΑ. Μπορεί να επεκτείνει τις δράσεις και να δώσει γκάμα προϊόντων. Είμαι αισιόδοξος ότι το ΤΕΚΑ έχει αβαντάζ το κόστος λειτουργίας και ήδη υπάρχει καλή ενημέρωση γύρω από την λειτουργία του.

Ο Μιχαήλ Ανθρωπέλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής  Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς τόνισε με τη σειρά του: Οι καλές αποδόσεις βοηθούν στην κουλτούρα του κόσμου που δεν είναι υπέρ των επενδύσεων, αλλά είναι προς όφελος του. Στο αναδιανεμητικό σύστημα υπάρχουν καθορισμένες παροχές όποτε υπάρχει μέση απόδοση. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα έχει ευελιξία, οι επενδυτικοί στόχοι είναι υποκειμενικοί και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Πχ συντηρητική διαχείριση. Σημαντικό επίσης είναι το θέμα της κουλτούρας. Το ΤΕΚΑ θα δείξει τον δρόμο και στα ΤΕΑ. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα σου δίνει ευελιξία και επιλογές αλλά δεν μπορεί να εξελιχθεί αν υπάρχουν αγκυλώσεις. Στα ΤΕΑ δεν υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Στο ΤΕΚΑ δίδεται η δυνατότητα της επιλογής, πρέπει αυτό να εισαχθεί και στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης για να μειωθεί το γενικότερο ρίσκο. Είναι επίσης σημαντικό η επικοινωνία, η ενημέρωση των μελών για το που πηγαίνουν οι εισφορές τους. Τα ΤΕΑ έχουν δομηθεί σωστά, αλλά πρέπει να συνεργαστούν με τον 1ο πυλώνα ασφάλισης. Όταν λειτουργούν μαζί έχουν καλύτερο σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο συμπληρωματικά μπορεί να λειτουργήσει ο 2ος και 3ος πυλώνας.

Χαράλαμπος Κατσιπουλάκης: Ο Όμιλος Τσάκος πρωτοπόρησε και σύστησε το πρώτο ΤΕΑ στην ελληνική ναυτιλία

Έρευνα της ΑΟΝ για τα Πολύ-Εργοδοτικά Ταμεία και την επόμενη μέρα της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ιωσήφ Παπαδογιάννης, ALPHA TRUST: Κομβική η επαγγελματική διαχείριση στα ΤΕΑ

Π. Τσακλόγλου στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ενισχύουμε τις εποπτικές αρχές, θωρακίζουμε με μεταρρυθμίσεις τον κλάδο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ