Το 6o πάνελ του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης είχε θέμα «Μια κοινωνική συμμαχία για την ανάπτυξη των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα. Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο: Διαστάσεις και Προοπτικές» και τις εργασίες του συντόνισε η δημοσιογράφος Μαίρη Λαμπαδίτη (εφημερίδα Πρώτο Θέμα, imerisia.gr).

Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Αμβράζης, σύμβουλος Προέδρου ΣΕΤΕ, Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ Γεώργιος Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ, Χρήστος Ε. Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου “ΙΝΣΒΕ” του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)και Σωτήρης Σταματίου, Human Resources Director του Onassis Group και Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας.

Στην τοποθέτησή του σχετικά με την πρόταση των κοινωνικών εταίρων επί της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης το 2018 (και την ανανεωμένη του 2019) ο κ. Αμβράζης αναφέρθηκε στις διεργασίες που έγιναν άμεσα επί της πρότασης για το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο. “Οι κοινωνικοί εταίροι συνεδρίασαν άμεσα, συστάθηκε ομάδα εργασίας η οποία δρούσε σε κλίμα συναντίληψης. Ετοιμάστηκε μάλιστα ένα προσχέδιο καταστατικού. Απομένει θα έλεγα ένα ‘χτένισμα’ καθώς και ένα τεχνικό θέμα, η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, για την οποία απαιτούνται κάποια στοιχεία του EΡΓΑΝΗ, τη χορήγηση των οποίων αναμένουμε”.

Σχετικά με τη σύσταση του Ταμείου, ο κ. Αμβράζης εισηγήθηκε να υπάρξει χώρος για τους εμπλεκομένους, με μείωση του μη μισθολογικού κόστους. “Το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο αποτελεί όραμα για εμάς, η μεγαλύτερη δουλειά έχει γίνει και σίγουρα θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον”.

Στην ερώτηση πώς μπορούν να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας και να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία ο κ. Αμβράζης είπε πως είναι σημαντικό να υπάρχει μια ρυθμισμένη αγορά, με ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας”. Υπενθύμισε δε πως η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΤΕ ήταν η μόνη που παρέμεινε στα χρόνια των μνημονίων και επεκτάθηκε μετά από αυτά. “Δίνουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση στον τουρισμό, καθώς συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση του τομέα” κατέληξε.

Ο κ. Ιωάννου στην παρέμβασή του είπε πως “η ατζέντα του 2018 περιείχε μια καινοτομία θεμάτων. Το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο βρίσκεται ήδη στον δρόμο προς την υλοποίησή του. Εκκρεμότητα αποτελεί η αναλογιστική μελέτη. Από ό,τι βλέπουμε τώρα η κοινωνική συμμαχία κτίζεται, δημιουργούνται επαγγελματικά ταμεία. Συζητούσαμε ένα πολυεργοδοτικό, ένα ‘ολοεργοδοτικό’ ταμείο. Υπάρχουν ωστόσο μεγάλες ανάγκες μεταρρυθμίσεων και πρέπει να υπάρξει χώρος. Μια προτεραιότητα για παράδειγμα είναι η μείωση των εισφορών”.

Εν συνεχεία ο Διευθυντής του Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ προχώρησε στη διαπίστωση ότι “ενώ εμεις συζητάμε για το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο, υπάρχει μια επιτάχυνση στη δημιουργία των επαγγελματικών ταμείων. Ταμεία που ήδη δημιουργούνται αφορούν διάφορους κλάδους της οικονομίας, γιατρούς, μεγάλες επιχειρήσεις, ναυτιλία. Υπάρχει μια δυναμική και πρέπει να την ενισχύσουμε. Πώς θα γίνει αυτό; Εφόσον τα διευκολύνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο”.

Κατά τον κ. Ιωάννου, η “δημιουργία του Επαγγελματικού Ταμείου, είναι εργαλείο ανταμοιβής των εργαζομένων, προσέλκυσής τους, και πρέπει να γίνει γνωστό και σε κλάδους, τομείς και επιχειρήσεις που δεν έχουν υπεύθυνο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού”.

Τέλος έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που υπάρχει ήδη στον 1ο πυλώνα και αφορά την μερίδα εκείνη των εργαζομένων που δεν ανήκουν καν σε αυτόν, όσους εργάζονται ως αδήλωτοι.

Ο κ. Καρανίκας, έκανε μια αναδρομή για το τι έχουν καταφέρει έως σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι προς την κατεύθυνση της σύστασης του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

“Ασχοληθήκαμε ενεργά με τη σύσταση του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου. Συμφωνήσαμε να είναι πολυεπαγγελματικό. Η νομική του μορφή θα είναι φυσικά ΝΠΙΔ. Η τελική παροχή θα εξαρτάται από τις αποδόσεις. Συμφωνήσαμε επίσης ότι είναι απαραίτητη η διαφάνεια, η εποπτεία με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Μισθωτοί και εργαζόμενοι θα είναι οι δικαιούχοι. Επιλέον η ΕΣΕΕ πρότεινε να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με καθεστώς αυτασφάλισης. Ευελπιστούμε το ταμείο να αποτελέσει εν τέλει μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση με συμπληρωματικές παροχές”.

Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προυποθέσεις χρηματοδότησης, διαφορετικά “χωρίς κίνητρα η προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Πρέπει να αναλογιστούμε το κόστος του εγχειρήματος και την επιπλέον επιβάρυνση του μη μισθολογικού κοστους”.

Σχετικά με την ίδρυση του ταμείου εκτίμησε ότι “το timing δεν μας ευνοεί. Μας αναγκάζει να πάμε με βήμα σημειωτόν. Έπειτα είναι και τα κόστη ιδιαίτερα μεγάλα”.

Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα στην αγορά εργασίας, ο κ. Καρανίκας τόνισε πως σήμερα “οι θέσεις εργασίας διατηρούνται ενώ μειώνεται ο δείκτης ανεργίας. Στο λιανεμπόριο αυτό συμβαίνει με ιδιαίτερο προσωπικό κόστος. Η Πολιτεία θα πρέπει να ενεργοποιήσει διάφορα εργαλεία ώστε οι εργοδότες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όταν επανάλθουμε σε κανονικότητα το ταμείο θα πρέπει να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα”. 

Ο κ. Σταματίου δήλωσε μέσα από την εμπειρία του ως ασφαλισμένος “και από τον β΄πυλώνα και από τον γ΄πυλώνα ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εμπειρία. Σε έρευνες που έχουμε κάνει, βλέπουμε ότι οι νεότερες ηλικίες θέτουν υψηλά στην ατζέντα τους τα συνταξιοδοτικά θέματα. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα, δείχνει να τους ενδιαφέρει η προοπτική της επαγγελματικής και συνταξιοδοτικής τους αποκατάστασης”.

Ο κ. Σταματίου έθεσε με τη σειρά του το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων για την δημιουργία ΤΕΑ και όπως είπε “είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι άνθρωποι – κλειδιά μέσα σε επιχειρήσεις πώς αυτό θα λειτουργήσει έτσι ώστε να μπορούν να το τρέξουν. Βέβαια για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ένα έργο πιο δύκολο”.

Ο κ. Γεωργίου μιλώντας στο 6ο πάνελ του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης έθεσε ως ύψιστο διακύβευμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας. “Βασικό είναι το ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου. Από το 2019 έχουν γίνει πράγματα που κινδυνεύουμε να τα χάσουμε εάν αποφασίσουμε να κάνουμε άλλα πράγματα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο υποστηρίζουμε ως κοινωνικός εταίρος, όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα υλοποιηθουν παραγωγικές επενδύσεις. Εάν θα δημιουργηθούν νέες και σταθερές θέσεις εργασίας. Είναι σημαντικό, προκειμένου να απαντήσουμε στα μεγάλα αυτά ερωτήματα για τη δημιουργία ενός Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου. Βέβαια έχουμε πλέον στην ατζέντα του διαλόγου ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, τη μελέτη του ΙΟΒΕ που μας διευκολύνει τα μέγιστα για να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των θέσεων εργασίας και της ώθησης της ελληνικής οικονομίας ο κ. Γεωργίου σχολίασε σχετικά πως “είναι ένα θέμα επενδύσεων. Έχουμε ένα μεγάλο κενό σε επενδύσεις από την κρίση και μετά. Ως προς τη σταθερότητα των θέσεων εργασίας θα μπορούσε ίσως να δοθεί προτεραιότητα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ