Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών…

  • Το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σχεδόν το 30% του αργού πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία.

Περαιτέρω περιορισμός των προμηθειών από τη Ρωσία καθιστά την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης επώδυνη εάν όχι άμεσα, σίγουρα μεσοπρόθεσμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά πως μια έλλειψη φυσικού αερίου της τάξεως του -10% μπορεί να ανακόψει ένα -0,7% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη.

Το Qatar (Κατάρ) δεν μπορεί να αναπληρώσει τον ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

  • Η Ρωσία προμηθεύει την παγκόσμια οικονομία με το 40% του παλλάδιου και το 30% του τιτανίου που είναι απαραίτητο στον παγκόσμιο κλάδο αεροναυπηγικής.

Μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενδεχομένως να εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

  • Φόβους για ελλείψεις σε λιπάσματα και για αυξήσεις στις τιμές τους, που με τη σειρά τους θα μετακυλιστούν και στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους στην αγροτική παραγωγή δημιουργεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ένας παγκόσμιος παραγωγός χαμηλού κόστους και υψηλού όγκου για όλα τα βασικά λιπάσματα, ενώ μετά τον Καναδά αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ποτάσας, βασικού συστατικού που χρησιμοποιείται σε μεγάλες καλλιέργειες.

Οι αγρότες, όπως όλα δείχνουν, περιορίζουν τη χρήση λιπασμάτων εξαιτίας του αυξημένου κόστους τους. Αυτό δυνητικά συνεπάγεται χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών και θα ωθήσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές των τροφίμων.

  • Το κόστος των τροφίμων καταγράφει ήδη υψηλό δεκαετίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, το κόστος των λιπασμάτων έχει ήδη εκτοξευθεί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που έχουν αναγκάσει ορισμένα εργοστάσια να περιορίσουν την παραγωγή τους.

  • συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας ανέρχονται σήμερα σε 635 δισ. δολάρια, ποσό κατά +50% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2017.

Mόλις το 16% είναι πλέον σε δολάρια. Πριν από 5 χρόνια, το αμερικανικό νόμισμα αντιπροσώπευε το 40% των διαθεσίμων της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει αυξήσει στο 13% το ποσοστό των διαθεσίμων της που βρίσκεται σε κινεζικό γιουάν και βέβαια έχει προσεγγίσει πολύ περισσότερο την Κίνα που αποτελεί και την εναλλακτική αγορά των ρωσικών ενεργειακών πόρων αν αναγκαστεί η Ρωσία να χάσει την πελατεία της στην Ευρώπη.

Μετά το 2014, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγών της Ρωσίας. Εισάγει μαζικά από τη Ρωσία κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, υλικό και εξαρτήματα τηλεπικοινωνιών, παιχνίδια, είδη ένδυσης και γενικότερα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και ηλεκτρονικά. Ως πελάτης της Ρωσίας, η Κίνα έχει εκτοπίσει την Ολλανδία που πριν από μία δεκαετία ήταν πρώτη ως προορισμός των ρωσικών εξαγωγών.

Η Ρωσία έχει περιορίσει την εξάρτηση της οικονομίας της από το εξωτερικό εμπόριο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εμπορικές συναλλαγές αντιπροσώπευαν περίπου το 46% του ΑΕΠ της χώρας το 2020, αλλά έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ