Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022 και να το κρατήσει ανοιχτό ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η συνέντευξη δόθηκε πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία και ο Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε πώς τα γεγονότα στην Ουκρανία, μπορεί να επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, να σταματήσει δηλαδή τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αφήσει επισήμως τις μειώσεις των επιτοκίων στην άκρη.

Οι αγορές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το τέλος του μακροχρόνιου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) στην επόμενη συνεδρίαση της στις 10 Μαρτίου, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΕΚΤ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα διατηρήσει το APP τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο και θα το τερματίσει «λίγο πριν» αυξήσει τα επιτόκια.

Οι χρηματαγορές περιμένουν μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που θα το έφερνε στο μηδέν μετά από οκτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος, αν και μετά την κλιμάκωση στην ένταση στην Ουκρανία έχουν περιορίσει αυτά τα στοιχήματα.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον «πολύ πιο αβέβαιες», κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική.

  • «Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή σκοπιά, θα προτιμούσα τη συνέχιση του APP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αντί να έρθει το τέλος πιο σύντομα. Δεν θα ήμουν υπέρ του να ανακοινωθεί το τέλος του APP τον Μάρτιο».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει

  • «…να μεγαλώσει την ευελιξία της αφαιρώντας το «σύντομα» από την καθοδήγησή της….»

Η Ευρώπη εισάγει περί του 40% της κατανάλωσής της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όπως επίσης και σιτηρά, κάτι το οποίο κάνει και από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η κρίση θα μειώσει τις τιμές μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα μετά από μια αρχική άνοδο.

  • «Κατά την άποψή μου θα έχει μια βραχυπρόθεσμη πληθωριστική επίδραση –δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους.
  • Όμως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι αποπληθωριστικές κάτι που θα επιφέρουν οι δυσμενείς εμπορικές επιπτώσεις και φυσικά η αύξηση των τιμών ενέργειας». 

Ο Διοικητής της ΤτΕ εξακολουθεί να θεωρεί ότι η αποπληθωριστική τάση που επικρατούσε στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια πριν από την πανδημία του κορωνοϊού έχει εκλείψει.

Για τον τρέχοντα, εξαιρετικά υψηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης -5,1% τον Ιανουάριο-, ανέφερε ότι η άνοδος αυτή οφείλεται σε προβλήματα της προσφοράς.

  • «Η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Γι’ αυτό θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ