Του Βάιου Κρόκου

Για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τη στρατηγική του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό σχολιάζει αποκλειστικά, στο «Β» ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος, κ. Damian Rodriguez Prado.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογραμμίζει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που έφερε η πανδημία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει για τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και την επενδυτική στρατηγική με φόντο την ανάπτυξη του Ομίλου και του κλάδου.

«Η EDPR θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται σύμφωνα με το στρατηγικό της πλάνο 2021-25, το οποίο για την ελληνική αγορά εκτείνεται έως και το 2025, με πολλά έργα που θα αγγίξουν τα 500MW δυναμικότητας και πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Prado.

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση επηρεάζει τη στρατηγική σας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την «μεγάλη εικόνα» της αγοράς;

Το σημερινό ενεργειακό σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια σημειώνει ραγδαία αύξηση. Είναι πλέον βέβαιο ότι θα βιώσουμε μια αναπόφευκτη σταδιακή ανεπάρκεια ορυκτών καυσίμων τις προσεχείς δεκαετίες και κρίνεται πιο επιβεβλημένο από ποτέ να επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς αξιοποιούν ανεξάντλητους, εγχώριους και δωρεάν πόρους, που επιτρέπουν στην κοινωνία να προφυλαχθεί από αυτές τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

Η ενεργειακή κρίση συνιστά μια πολυσύνθετη κατάσταση, η οποία επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και αναμφίβολα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του επείγοντος χαρακτήρα ενίσχυσης του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τη δική μας σκοπιά, κρίνουμε αναγκαίο τον επανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας, δίνοντας προτεραιότητα στην προώθηση της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνοντας τη χρήση άλλων επιλογών που οδηγούν σε αύξηση των τιμών και δεν ευνοούν την πρόοδο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Στην EDPR, δεσμευόμαστε να παραμείνουμε πρωτοπόροι στην προσπάθεια οικολογικής μετάβασης και πιστεύουμε ότι οι δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί αυτή η αλλαγή και να περιοριστούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ελληνική αγορά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας στρατηγικής μας. Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τεράστιες δυνατότητες, πολλαπλές επιλογές και οφέλη. Σε γενικές γραμμές, η στρατηγική μας όχι μόνο θα παραμείνει ανεπηρέαστη από τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και ευκαιρίες που έφερε η πανδημία;

Στην EDPR καταφέραμε να διαχειριστούμε την κρίση με μεγάλη ευελιξία, διατηρώντας κανονικά επίπεδα διαθεσιμότητας και ποιότητας σε ολόκληρο το φάσμα της δραστηριοποίησής μας. Η εταιρεία μας υφίστατο κάποιες διαταραχές κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα και την αλυσίδα εφοδιασμού, ωστόσο αυτές είχαν χαμηλό αντίκτυπο στα θεμελιώδη στοιχεία των έργων.

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες που μας επέτρεψαν να επανεξετάσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Για παράδειγμα, υιοθετήσαμε ένα νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας, το οποίο προβλέπει για κάθε εβδομάδα 3 ημέρες εργασίας στο γραφείο και άλλες 2 ημέρες απομακρυσμένης εργασίας στο σπίτι, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στην ομάδα μας και τη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ποια η άποψη σας για την εικόνα που επικρατεί σήμερα αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις (κονδύλια, Ταμείο Ανάκαμψης) με φόντο τη στήριξη του κλάδου αλλά και τα πλάνα επενδύσεων – καινοτομίας; 

Όσον αφορά τις επενδυτικές αποφάσεις, η EDPR λαμβάνει υπόψη διάφορα κριτήρια, τα οποία εξετάζονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς. Ένα από αυτά τα κριτήρια αφορά φυσικά η νομοθετική σταθερότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για να μπορέσουν, κατά συνέπεια, οι χώρες να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στις μέρες μας, υπάρχει ρευστότητα στην αγορά των περιουσιακών στοιχείων από ανανεώσιμες πηγές. Συνήθως, η EDPR χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και την κατασκευή των εκάστοτε έργων με εταιρική χρηματοδότηση από τον όμιλο της EDP. Όταν το έργο πλησιάζει προς την ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας του, αναλύεται και εξετάζεται μια πιθανή επαναχρηματοδότησή του μέσω άλλων χρηματοδοτικών πόρων. Τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών ενεργειακών έργων, εξετάζονται τακτικά για να ελεγχθεί η επιλεξιμότητα των έργων.

Προσδοκίες και στόχοι για το 2022 τόσο για την εταιρεία ξεχωριστά, όσο και για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία γενικότερα; 

Η EDPR θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται σύμφωνα με το στρατηγικό της πλάνο 2021-25, το οποίο για την ελληνική αγορά εκτείνεται έως και το 2025, με πολλά έργα που θα αγγίξουν τα 500MW δυναμικότητας και πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις.

Για τα επόμενα χρόνια, προσβλέπουμε στην εξασφάλιση  περαιτέρω ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, προσδίδοντας παράλληλα αξία στην ενεργειακή μετάβαση και την τοπική οικονομία, μέσω της ανάπτυξης των έργων μας και της δημιουργίας πολλαπλών άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ