Στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Ασφάλιση: Η απάντηση στην ανασφάλεια των καιρών» στις 08/03/2022.

To “B” καταγρΑφει τα Οσα ενδιαφΕροντα στοιχεΙα παρατΕθηκαν

Μετά από σύντομο χαιρετισμό της κας. Μαργαρίτας Αντωνάκη, μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η εκδήλωση διεξάγεται διαδικτυακά, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι την επόμενη χρονιά, η εκδήλωση θα γίνει με φυσική παρουσία.

“Η Ετήσια Συνέλευση διεξάγεται την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σήμερα η κα. Αντωνάκη μετά από 27 χρόνια που υπηρέτησε τον κλάδο θα παραδώσει την σκυτάλη της Ένωσης. Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς είναι σημαντικός” τόνισε στην αρχή της ομιλίας του”.

Η ασφαλιστική αγορά είναι εδώ, όρθια στις αλλεπάλληλες κρίσεις, αποζημιώνει άμεσα, διαθέτει τεχνογνωσία, εκσυγχρονίζεται, αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην χώρα και αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων. Αν και διστακτικά, η πολιτεία εισήγαγε την κεφαλαιοποίηση στον 1ο πυλώνα και την υποχρεωτικότητα ασφάλισης έστω σε ένα νομοσχέδιο. Είναι θετικά σημάδια, αλλά δεν φτάνουν, η πολιτεία πρέπει να δώσει τα κίνητρα στον μέσο Έλληνα για να βρεθεί ασφαλισμένος σε όλα αυτά που βιώνουμε. Το να είμαστε ο πλέον ανασφάλιστος λαός στην ΕΕ είναι (και) οικονομικά επικίνδυνο για την χώρα. Η ασφαλιστική  αγορά κάνει το καθήκον της, η πολιτεία δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο” τόνισε με έμφαση ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε όλες τις κρίσεις που επηρέασαν τον κόσμο.

“Η Lehman Brothers ήταν μεγαλύτερη κρίση από το κραχ του 1920, σύντομα την ακολούθησε η ελληνική κρίση που άφησε βαθιές ουλές στην κοινωνία μας, ήρθε όμως η πανδημία που μας δοκιμάζει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, εκτροχιάζοντας τα οικονομικά παγκοσμίως. Οι προσκλήσεις όμως δεν σταματούν. Έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο πληθωρισμός που έχει ήδη εμφανιστεί θα γίνει ακόμη χειρότερος και η ανάκαμψη τίθεται εν αμφιβόλω. Βιώνουμε την αύξηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με τη μορφή των φυσικών καταστροφών.

Τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι χώρες… κοστίζουν και μακροπρόθεσμα δεν αποδίδουν. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο backround έχουμε το επικίνδυνο φαινόμενο με τη γήρανση του πληθυσμού. Ενδεικτικά, το 2019 το 1/5 του πληθυσμού της ΕΕ ήταν 65 ετών και άνω”.

Η θεραπεία της αβεβαιότητας είναι η δουλειά μας

“Έχει καταστεί σαφές ότι η αβεβαιότητα είναι στοιχείο με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να δρούμε για τα επόμενα χρόνια. Για εμάς τους ασφαλιστές η θεραπεία της αβεβαιότητας είναι η δουλειά μας.

Πετύχαμε εδώ και 6 χρόνια στην Ένωση την μετάβαση στο solvency II, έχοντας ανακεφαλαιοποιηθεί, χωρίς κανένας ασφαλισμένος να χάσει ούτε ένα ευρώ, περνώντας με επιτυχία όλες τις κρίσεις.

Το 2021 ο τζίρος ανήλθε στα 4,26 δισ., σημειώνοντας αύξηση 7,7% σε σχέση με το 2020. Να θυμόμαστε βέβαια ότι ο τζίρος το 2009 ήταν 5,5 δισ. ευρώ. Ο κλάδος απασχολεί  άμεσα 8.000 άτομα, 14.000 απασχολούνται ως ασφαλιστές και δεκάδες χιλιάδες άτομα που συνεργάζονται σε περιφερειακά επαγγέλματα.

Ενώ έχουμε τζίρο 4,3 δισ ευρώ, διατηρούμε κεφαλαία 4,5 δισ ευρώ, για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας, δημιουργούνται 3,6 ευρώ στην ελληνικό οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για το αποτύπωμα της ασφαλιστικής αγοράς που παραμένει ισχυρή παρά τις κρίσεις.

Ασφάλιση και φυσικές καταστροφές

“Διαχρονικά ο πολίτης τα περιμένει όλα από το κράτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο ασφαλίζεται στο κράτος ή αυτασφαλίζεται. Φαίνεται κι από την σύγκριση οποιουδήποτε δείκτη. Η επιλογή αυτή εκτός από ακραία είναι και επικίνδυνη. Κοστίζει στον ίδιο τον μέσο Έλληνα. Στον τομέα Υγείας δαπανήθηκαν 14,4 δισ. ευρώ από αυτά το 60% το πλήρωσε το κράτος, το 5% αφορούσε ιδιωτικές αποζημιώσεις και 5 δισ ευρώ χρηματοδοτήθηκε από τα νοικοκυριά. Πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα, μετά την Κύπρο στην ΕΕ.

Οι φυσικές καταστροφές πάντα είναι ένα επίκαιρο θέμα. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης ίσως παγκοσμίως με 70%, αλλά με το πιο χαμηλό ποσοστό ασφάλισης κατοικίας, που ανέρχεται στο 16%”, τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ