«Έχουμε άλλα μέσα, ας τα χρησιμοποιήσουμε πρώτα», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης για να δικαιολογήσει την αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις Βερσαλλίες, να συμφωνήσουν για την έκδοση κοινού χρέους. Το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αποκαλύπτει διχογνωμίες σε κορυφαίο επίπεδο.

Η Γαλλία και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έβαλαν στην ατζέντα από την αρχή το θέμα της έκδοσης κοινού νέου χρέους, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την πορεία ανεξαρτητοποίησης της ΕΕ από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ο αντίκτυπος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, αλλά και η πίεση για περισσότερη ανεξαρτησία της ηπείρου στην προσφορά τροφίμων και μικροτσίπ.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ της ΕΕ.

Μόνο 74 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν έργα που θα χρηματοδοτηθούν με επιχορηγήσεις και φθηνό δανεισμό

Το προσχέδιο συμπερασμάτων επίσης δείχνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να εξοικονομήσουν κεφάλαια για μελλοντικές προκλήσεις, αξιοποιώντας δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και διευκολύνοντας τα καινοτόμα έργα.

  • «Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης υψηλότερου κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Η Σύνοδος Κορυφής ακόμα εξετάζει περισσότερες αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία αλλά και το αίτημα του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ.

Βγαίνοντας από την πανδημία, η οποία συσσώρευσε μεγάλο δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις σχεδίαζαν να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους εν ζωή κατά τη διάρκεια των lockdown.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να ξανασκεφτεί αυτή την προσέγγιση λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διευκολυνθεί η ανεξαρτητοποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα.

  • «Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση»,αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

«Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι βασικές για τους στόχους μας για το 2030», προσθέτουν τα συμπεράσματα.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι

  • «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».
  • «Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών»

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού» και κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή». Διαπίστωσε, επίσης, ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.

  • «Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία», είπε ο Ντράγκι.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την δυνατότητα να στηριχθούν, οι επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες, «με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρέος», υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως και σε αυτό το θέμα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ