Φ.Κ.
Ένα μοναδικό στο είδος του, με μία τεράστια συλλογή και στόχο την διαφύλαξη και τη διάδοση της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, είναι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ.
Το εταιρικό Μουσείο (τιμώμενο μουσείο από το Διεθνές Συμβούλιο ICOM το 2018) του κολοσσού τηλεπικοινωνιών στην χώρα μας υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, αλλά και διαδικτυακά, ξεναγώντας μας σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι συλλογές του Μουσείου Tηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ περιλαμβάνουν πάνω από 4.000 αντικείμενα και 27.000 αρχειακό υλικό, όπως χάρτες, τηλεγραφήματα, φωτογραφίες και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Με smart εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) δίδεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν την απόλυτη εμπειρία με τις συλλογές και τα εκθέματα.
Kι αν η πανδημία βρήκε κάποιες δομές, οργανισμούς και επιχειρήσεις απροετοίμαστες, το Μουσείο του ΟΤΕ είχε στραφεί -προ covid 19- digital κατεύθυνση ακολουθώντας όχι μόνο τις τάσεις της εποχής, τόσο για την παρουσίαση των εκθεμάτων, τη διαχείριση των συλλογών του όσο και στην επαφή του με το κοινό.
Επί της ουσίας έπραξε αυτό που ορίζει το DNA του. Την τεχνολογική ανάπτυξη, έτσι με ωριμότητα προσαρμόστηκε έγκαιρα και παρείχε προγράμματα και ξεναγήσεις σε διαδικτυακή μορφή.
Φέτος για πρώτη φορά το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, εκτός από τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί, ξεκίνησε και διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια με απομακρυσμένα σχολεία της Ελλάδας, στα οποία αποστέλλεται ο σχετικός εξοπλισμός / αναλώσιμα ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να συμμετάσχουν ισοτίμως στα εργαστήρια.
Οι άνθρωποι του Μουσείου υποδέχτηκαν θερμά το “B” όπως όλους τους επισκέπτες, με ζέση και υπερηφάνεια για το επιστημονικό και πολιτιστικό έργο του Ομίλου ΟΤΕ -εδώ και δεκαετίες- και φυσικά την προσπάθεια να αναδείξει ένα τεράστιο αρχειακό υλικό σε όλον τον κόσμο.
Μιλήσαμε με την προϊσταμένη του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, την κα. Νικολέττα Λιακοσταύρου η οποία παράλληλα μας ξενάγησε στον όμορφο χώρο.
ΠρΟκειται για Ενα ΜουσεΙο, με εξωστρΕφεια, που αποτελεΙ μΙα σημαντικΗ τρΑπεζα γνΩσης και ιστορΙας για τις επΟμενες γενιΕς
Διαβαίνοντας τους διαδρόμους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ ξεδιπλώνονταν η εξέλιξη ενός από τους πιο κομβικούς τομείς της τεχνολογίας, οι επικοινωνίες.
Αν σκεφτείτε πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι η επικοινωνία, από την απαρχή του κόσμου, αποτελεί μία ανάγκη του ανθρώπου και συνδέεται με την εξέλιξη του Πολιτισμού μας.
Ως άνθρωποι αγαπάμε τις ιστορίες. Οπότε αυτή η μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε ένα τόσο ξεχωριστό Μουσείο, μοναδικό στον τομέα του, συνοδεύτηκε με ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Γνωρίζατε ότι στην αρχαιότητα, (π.χ. πόλεμος Τροίας) οι Έλληνες μετέφεραν το σήμα της νίκης με τις περίφημες Φρυκτωρίες, δηλαδή την οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φλόγες;
Κι αν κάποιοι το είχαν ακούσει, μάθετε ότι στα σημεία όπου είχαν στηθεί οι Φρυκτωρίες, σήμερα -εν πολλοίς- βρίσκονται στα ίδια σημεία εγκατεστημένες οι σύγχρονοι πομποί των τηλεπικοινωνιών.
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ διατηρεί και εκθέτει σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και βέβαια του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας της.
Η μόνιμη συλλογή παρουσιάζει τόσο τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις της προηλεκτρικής εποχής στην Ελλάδα (αρχαιότητα και βυζάντιο), όσο και τις εφευρέσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της μετα-ηλεκτρικής περιόδου (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές & δορυφορικές επικοινωνίες), καθιστώντας το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών έναν ξεχωριστό προορισμό για όλους.
Από την προμηθεϊκή φωτιά που γέννησε τη πυρσεία, στον ήχο του κέρατος, στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, το τηλέφωνο του Γκράχαμ Μπελ (Alexander Graham Bell 1847-1922), τους δορυφόρους και το Διαδίκτυο, παρουσιάζονται όλες οι τηλε-επικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου.
Την ώρα που παρατηρείτε τον παλαιότερο σωζόμενο τηλεγραφικό χάρτη της Ελλάδας (1884), τα πρώτα τηλεγραφήματα, μία σειρά με συσκευές-αντίκες (μοναδικές που χρονολογούνται από την έναρξη της τηλεφωνίας στην Ελλάδα (1885), ο Μορς, εφευρέτης του ομώνυμου κώδικα (Samuel Morse 1791-1872), πετάγεται μπροστά σας, με την χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας…
Μόλις διαβάσετε κάποιες πληροφορίες σε ειδικές στήλες για τον μέγα εφευρέτη του τηλεφώνου, Γκράχαμ Μπελ, τον Μαρκόνι (Guglielmo Marconi 1874-1937), τον “αδικημένο” Νικόλα Τέσλα, λίγο παρακάτω θα ταξιδέψετε στον παλιά Αθήνα, με τους χαρακτηριστικούς τηλεφωνικούς θαλάμους του ΟΤΕ, τις παλιές τηλεκάρτες και φυσικά με το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο με τα βύσματα.
Ανεβαίνοντας στον υπό διαμόρφωση 2ο όροφο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, περνώντας από την αίθουσα όπου διεξάγονται ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα οδηγηθείτε στην αθέατη πλευρά των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, θα μεταφερθείτε μέσα σε δευτερόλεπτα, στο τηλεοπτικό στούντιο όπου εξέπεμψε την πρώτη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, το 1966, το οποίο διατηρήθηκε και συντηρήθηκε χάρις στον ΟΤΕ.
Οι τομείς δραστηριοποίησης & λειτουργίας είναι:
- Διοργάνωση εκθέσεων
- Ξεναγήσεις ομάδων και μεμονωμένων επισκεπτών
- Σχεδιασμός καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
- Χρήση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών
- Επιμέλεια συλλογών
- Ψηφιοποίηση & τεκμηρίωση συλλογών
- Τεχνική υποστήριξη και συντήρηση συλλογών
Το Μουσείο λειτουργεί από το 1990, σε ένα ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στη Νέα Κηφισιά. Είναι μέλος των ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), CECA (International Committee for Education and Cultural Action) και CIMUSET (International Committee for Museums and Collections of Science and Technology).
Διαθέτει χώρους στους οποίους φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές του, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρή αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και εργαστήριο.
Αξίζει να το επισκεφτείτε…
Διεύθυνση: Πρωτέως 25, τκ. 145 64, Νέα Κηφισιά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6110299
E-mail: otegroup-museum@ote.gr
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00).
Είσοδος: ελεύθερη
ΕXTRA
Πριν από λίγο διάστημα, προβλήθηκε το νέο ντοκιμαντέρ της COSMOTE TV, με τίτλο «Ιστορίες Επικοινωνίας», που είναι μια ξενάγηση στο Μουσείο. Το ντοκιμαντέρ, με αφηγητή τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, μπορείτε να το δείτε εδώ:
Επίσης ολοκληρώθηκε φέτος και η έκδοση του λευκώματος, «Από την καταγραφή στο απρόσμενο: Αρχείο Κτιριακών Μελετών ΟΤΕ», όπου μέσα από τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι, του ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων, του Πύργου Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων εμβληματικών κτηρίων του Ομίλου ΟΤΕ, ξετυλίγεται η ιστορία των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας.
Το λεύκωμα είναι διαθέσιμο στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών αλλά και σε έντυπη συλλεκτική έκδοση.