Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου της ManpowerGroup, 515 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένες προοπτικές προσλήψεων το προσεχές τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (NEO), που ανέρχονται στο +3%. Το 29% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 41% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν ότι οι Έλληνες εργοδότες εμφανίζονται για το επόμενο τρίμηνο, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με τα πλάνα προσλήψεων, σχολιάζει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Η έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2022 διεξήχθη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, μια χρονική περίοδος κατά την οποία αποτυπώνονται οι συνέπειες του 1ου lockdown και της πρωτοφανούς ύφεσης του 2020 με το ‘πάγωμα’ των επενδύσεων, την αύξηση του πληθωρισμού, την ανισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης στον τομέα της Ενέργειας, τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό των Περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου και τα γεωπολιτικά ‘παιχνίδια’ που διαμόρφωσαν τη δύσκολη κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας / Συγκρίσεις ανά γεωγραφικές περιφέρειες

Όσοι αναζητούν εργασία στην Ελλάδα να αναμένουν μείωση των προθέσεων προσλήψεων για τους εννέα (9) από τους έντεκα (11) τομείς, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο. Η Βιομηχανία/Παραγωγή είναι ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +26%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκείνοι που αναζητούν απασχόληση στον τομέα αυτό να περιμένουν μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση κατά είκοσι (20) μονάδες συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2021. Για το 2ο τρίμηνο του 2022 η πιο αδύναμη αγορά αναμένεται αυτή του τομέα των Κατασκευών, με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο -13%. Σε αυτό τον τομέα αναμένεται μείωση των προθέσεων προσλήψεων κατά ένα μεγάλο ποσοστό (-41%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε δύο (2) από τις τρεις (3) ελληνικές γεωγραφικές περιφέρειες οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναμένουν μείωση των προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο. Η περιφέρεια με τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων είναι η Υπόλοιπη Ελλάδα (σε αντίθεση με την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και τη Βόρεια Ελλάδα), με τους υπεύθυνους προσλήψεων να καταγράφουν Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης +10%. Καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης -9%, οι υπεύθυνοι προσλήψεων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν τις χαμηλότερες προοπτικές απασχόλησης κατά το 2ο τρίμηνο του 2022.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Με βάση την εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση, oι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο καταγράφονται στη Βραζιλία, τη Σουηδία, την Ινδία την Κολομβία και το Μεξικό. Παράλληλα, οι εργοδότες σε Ελλάδα, Πολωνία, Ιαπωνία, Ρουμανία και Ταϊβάν αναμένουν την πιο αδύναμη δραστηριότητα προσλήψεων κατά το προσεχές τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές απασχόλησης σε έξι (6) από τις σαράντα (40) χώρες και επικράτειες. Η Σιγκαπούρη και η Νότια Αφρική αναμένουν ενισχυμένες προοπτικές απασχόλησης ενώ η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται σε 33 από 43 χώρες, ειδικότερα στη Ρουμανία, την Αργεντινή και την Τουρκία. Στο Βέλγιο η πρόθεση παραμένει αμετάβλητη με ποσοστό +34%, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται σε είκοσι δύο (22) χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, της Μέση Ανατολής & της Αφρικής (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν μια μικρή μείωση. Σε τριμηνιαία ανάλυση, η πρόθεση προσλήψεων αποδυναμώνεται σε είκοσι (20) χώρες, ενισχύεται σε δύο (2) και παραμένει σταθερή στο Βέλγιο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι πιο αδύναμες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία. Τέλος, η δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να είναι ισχυρότερη στη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ