H πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας μέσω τεχνητών ελλείψεων στην αγορά, η υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων σε 7 κατηγορίες προϊόντων και νέα μέτρα για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη 13.30, αναμένεται να συμμετάσχουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Αλέξης Πατέλης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Κώστας Σκρέκας, Άδωνις Γεωργιάδης καθώς και ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Η επιχείρηση με κωδικό «Γεμάτα ράφια» έχει 3 άξονες:

  1. Σκληρή γραμμή με μπαράζ προστίμων μέσα στην εβδομάδα.
  2. Σαρωτικοί έλεγχοι σε αποθήκες για αποφυγή τεχνητών ελλείψεων.
  3. Ειδική ενίσχυση σε αγρότες για καλλιέργειες προϊόντων που σπανίζουν.
  • «Επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας» 

δηλώνουν  πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.

Οι λίγες ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στο ηλιέλαιο δεν επηρεάζουν τα νοικοκυριά. Από Ουκρανία η Ελλάδα εισάγει περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιέλαιου. Εκτίμηση στελεχών της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες.

Το ίδιο ισχύει και με το καλαμπόκι, καθώς από Ρωσία και Ουκρανία οι εισαγωγές ανέρχονται περίπου σε 500.000 τόνους. Ποσότητα, η οποία είχε ως κύρια κατεύθυνση την παραγωγή ζωοτροφών και σύμφωνα με εκτιμήσεις το κενό θα μπορούσαν να καλύψουν εισαγωγές από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τη Νότιο Αμερική.

Τους 250.000 τόνους έφταναν οι εισροές μαλακού σιταριού από Ουκρανία και Ρωσία. Οι εισαγωγείς έχουν απευθυνθεί στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ